Festival

Ongezien Kort #5

24/09/2021
De vijfde editie van Ongezien Kort kleurt meer divers door opvallende gastprogramma's.
17.09.2021 Niels Putman

Op 24 september palmt het onafhankelijke Antwerpse kortfilmfestival Ongezien Kort opnieuw stadsbioscoop Cinema Cartoon’s in. Voor deze vijfde editie werden veertien kortfilms in competitie geselecteerd. Literair tijdschrift Deus Ex Machina en Trix-Artist in Residence Female Takeover cureerden gastprogramma's.

In competitie vinden we onder meer de sterke KASK-afstudeerfilm 'Environs' van Bas Verbruggen (eerder deze maand ook al te zien tijdens Shortscreen 2021 en CUT TO: GENT #4) en het met een VAF Wildcard bekroonde 'Elong E'nabe' van Niels Devlieghere (bekijk hier een interview met de regisseur) terug.

Ook de knappe animatiefilms 'Three Women' van Alisa Karo en 'Ego Echo' van Ezra Belgrado dingen mee. Met de selectie van de Ketnet-documentaire 'Eb' van Frederik & Maria Stuut, 'Oh oui mon amour' van Jade Debeugny en 'Spaceboy' van Veerle De Wilde mixt het festival bovenstaande volwassen werken met meer toegankelijke films voor een jonger publiek.
 

 


'Ego Echo'

 

Samen met literair tijdschrift Deus Ex Machina vertoont Ongezien Kort onder de noemer Ongelezen Kort we een selectie van filmpoems: een mengvorm tussen poëzie en film- en videokunst. Een genre dat de laatste jaren internationaal opgang maakt (check ook de gezaghebbende website movingpoems van de Amerikaan Dave Bonta).

Onder de noemer Ongehoord Kort slaat het festival de handen in elkaar met het Antwerpse muziekhuis Trix voor een muzikaal luik. Trix heeft hun Artist in Residence Female Takeover aangeduid als curator: Female Takeover is een multidisciplinair collectief bestaande uit jonge vrouwen die met elkaar verbonden zijn via hun kunstdiscipline en relevante maatschappelijke thema’s aankaarten. Met één hoofddoel voor ogen: de kracht van de vrouw naar voren brengen en erkennen als een gelijkwaardige speler in de industrie. Dit gastprogramma focust op de verschillende rollen die een vrouw binnen een creatief proces inneemt en vervult, gaande van choreografe, regisseur, schrijver, creator.

Meer informatie vind je op de website van Ongezien Kort.

Coverfoto © Ongezien Kort