Event

Kortfilmprogramma in Het Bos

23/05/2019 tot 26/05/2019
Het Bos viert feest, en curator Eva van Tongeren viert mee.
08.05.2019 Niels Putman

De Imagerie-curator en regisseur Eva van Tongeren grijpt eind mei de Antwerpse première van haar kortfilm ‘Van ver staat het stil’ aan om een driedaags filmprogramma samen te stellen. Drie avonden lang kortfilms in Het Bos, dat deze maand ook haar vijfde verjaardag viert. Van Tongeren belooft ons een audiovisuele installatie, een 3D film, twerking en glitters.

Op het programma staat onder meer ‘Perfect Cut’ van regisseursduo Sirah Foighel Brutmann & Eitan Efrat dat vorige week nog te zien was in Oberhausen – het oudste kortfilmfestival van de wereld. Eerder kende de film haar internationale première op het filmfestival van Rotterdam, naast van Tongerens eigen laatste worp. Ook Meltse Van Coillie’s ‘elephantfish’, bekroond met een Wildcard van het Vlaams Audiovisueel Fonds, wordt in Het Bos vertoond.

 


'Measures of Distance'

 

Minder recent werk komt er onder andere van Mona Hatoum, wiens videotape ‘Measures of Distance’ uit 1988 wordt getoond. Een complexe film waarin verschillende elementen continue op elkaar inspelen. De brieven die Hatoums moeder schreef verschijnen in het Arabisch op het voorplan, terwijl Hatoum ze in het Engels voorleest. Die voice-over wordt afgewisseld met opgenomen conversaties tussen moeder en dochter, waarin haar moeder openlijk over seksualiteit praat. Op de achtergrond zijn ondertussen beelden te zien van Hatoums moeder in de douche; de letters van de brieven vormen een soort van beschermend gordijn.

Een erg interessante mélange van identiteit, intimiteit en ballingschap. Wat vooral blijft hangen is het isolement ten tijde van conflict in Libanon: de afstand tussen moeder en dochter staat in deze experimentele video centraal.

Ook Jørgen Leth’s ‘The Perfect Human’ uit 1967 staat op het programma. In deze Deense kortfilm stelt Leth een man en een vrouw voor als “de perfecte mens”. Als dieren in de zoo worden ze gepresenteerd in een lege, witte kamer - zonder grenzen. Lars von Trier maakte in 2003 een eerbetoon aan deze film, waarin hij aan Leth vroeg om de film nog eens vijf keer op te nemen, telkens met een nieuwe belemmering.

Het volledige programma vind je hier en loopt van 23-26 mei in Het Bos in Antwerpen.

Coverfoto © 'The Perfect Human' (Jørgen Leth)