Festival

Kortfilmfestival Leuven 2019

30/11/2019 tot 07/12/2019
Acht dagen lang honderden kortfilms op het grote scherm in Leuven. Al voor de 25e keer.

Palmares

Vlaamse Competitie: Fictie
Prijs van de Jury - 'Da Yie' (Anthony Nti)
Prijs van het Publiek - 'Graven' (Tijs Torfs)
Prijs voor Beste Debuut - 'Gyre' (Charlotte Lybaert)
Prijs voor Beste Acteerprestatie - Joke Emmers in 'Lieve'
Prijs voor Beste Cinematografie - Maxime Lahousse voor 'Nesting'

Persprijs - 'Meander' (Dayo Clinckspoor)
Humo Award - '#YOUTOO' (Jenne Decleir, Björn Pinxten)

Vlaamse Competitie: Animatie
Prijs van het Publiek - 'Carrier' (Marijn Grieten)

Vlaamse Competitie: Documentaire
Prijs van de Jury - 'Raketkanon - I Live in a Society' (Maximiliaan Dierickx)

Europese Competitie
Prijs van de Jury - 'The Tent' (Rebecca Figenschau)
Prijs van het Publiek - 'The Tent' (Rebecca Figenschau)
European Film Award Nominee - 'Lake of Happiness' (Aliaksei Paluyan)

Tags

25.11.2019 Niels Putman

Kortfilmfestival Leuven blaast 25 kaarsjes uit! Al een kwarteeuw staat het festival bekend als springplank voor opkomend Vlaams filmtalent. In dit jubileumjaar is er opnieuw veel ruimte voor competitie, maar vooral ook in de niet-competitieve programma’s houden zich heel wat kortfilmparels schuil.

Er valt niet naast te kijken: het STUK wordt acht dagen lang volgestouwd met kortfilmvertoningen en randactiviteiten. Voor ieder wat wils dus en voor iedereen met keuzestress staat Kortfilm.be paraat: op vrijdag 6 december vertonen we een best-of van het volledige festival – tickets win je via deze link.

GRIEKSE "WEIRD WAVE" 

Ja, ook Yorgos – ‘The Favourite’ – Lanthimos heeft dit jaar een kortfilm gemaakt, maar niet enkel ‘Nimic’ is de moeite. Ook het Gouden Palmwinnende ‘The Distance Between Us and the Sky’ en de intrigerende plan sequence ‘Patision Avenue’ zijn bijvoorbeeld niet te missen.

 


'Washingtonia'

 

Eén van de nieuwe Griekse regisseurs die aan een stille opmars bezig is, is Jacqueline Lentzou, wiens ‘Hector Malot: The Last Day of the Year’ ook wordt vertoond. Aan haar collega Konstantina Kotzamani (‘Washingtonia’, ‘Limbo’, ‘Electric Swan’) – “dé opkomende naam in de Griekse filmwereld,” aldus het festivalteam – wordt bovendien een volledig programma gewijd. De jonge regisseuse slaagde erin om niet één maar twee keer een nominatie voor de European Film Awards verzilveren.

FUNNIER THAN FICTION

Uiteraard is het echte leven veel grappiger dan fictie, en daar spelen documentairemakers bewust of onbewust dan ook graag op in. Zes korte docu’s verruimen je blik terwijl ze ook stevig op de lachspieren werken, met ‘Ten Meter Tower’, ‘The Hollow Coin’ en ‘All Inclusive’ als onze absolute favorieten.

 


'Kids'

 

GAME ON!

Kortfilms die zich in een videogame afspelen: het lijkt wel een hype. Een opvallend geestige trend nog wel, want de films in het compilatieprogramma ‘Game On!’ zijn uitdagend en inventief. Mis ‘Kids’, ‘Operation Jane Walk’, ‘Everything’ en ‘Swatted’ niet (– lucky you: allemaal in dezelfde compilatie te bekijken!)
 


'Washingtonia'

 

Game on ook voor de competitie: op het einde van de rit worden heel wat prijzen uitgereikt. Vooral voor alle makers in de Vlaamse competities – fictie, documentaire en animatie – is dat interessant, maar het festival lokt al enkele jaren ook heel wat Europese regisseurs naar Leuven.

Daar heeft het BAFTA-, EFA- én Oscar-qualifying label ongetwijfeld alles mee te maken. Een overwinning in Leuven betekent daardoor al een tijdje een stevig duwtje in de rug richting een professionele filmcarrière, en dat hebben veel regisseurs ondertussen goed begrepen.

Coverfoto © Kortfilmfestival Leuven