Event

Kortfilm.be-avond 2019

06/12/2019
Een best-of van het volledige Kortfilmfestival Leuven.
18.11.2019 Niels Putman

Nu Kortfilmfestival Leuven haar 25e verjaardag viert, houdt ook Kortfilm.be voor het dertiende jaar op een rij een traditie in stand: op vrijdagavond 6 december vertonen we er een “best of” van het volledige (!) festival. Een mix dus van animatie, fictie, documentaire, experimenteel, Belgisch, Europees, en alles daarbuiten.

Voor de Kortfilm.be-avond vallen opnieuw heel wat gratis tickets te winnen: deelnemen kan bovenaan deze pagina.

We openen met het immens populaire 'Kids' (9'), een Zwitserse animatiefilm die ook als game verkrijgbaar is voor PC, iPhone en Android. Ontelbare mensachtige figuurtjes bewegen er in schijnbaar absurde, vaak gewelddadige scenario's en worden gedreven door een vreemde groepsdynamica. Het is de tweede samenwerking tussen Michael Frei en de game designer Mario von Rickenbach nadat ze eerder ook al het succesvolle 'Plug & Play' maakten.

Joy Maurits won met haar observerende documentaire 'hier.' (18') de juryprijs tijdens Film Fest Gent. Fascinerend hoe ze schijnbaar moeiteloos tussen de dunne kiertjes van deze specifieke microkosmos - jongeren in en rond een sporthal in Bazel - weet te loeren. "Hoe de regisseur er met haar ploeg in is geslaagd die kleine tussenmomenten vast te leggen en een onbuigbare authenticiteit te bewaren: hopelijk komen we het nooit te weten," schreven wij eerder al.

 


'hier.'

 

Het Oostenrijkse regisseursduo Leonhard Müllner en Robin Klengel gidsen ons doorheen het stedelijke landschap van het populaire computerspel Tom Clancy's: The Division. 'Operation Jane Walk' (16') is een eigenzinnige trip doorheen de wereld van deze action roleplaying-game, met aandacht voor geschiedenis, cultuur & architectuur.

De Nederlandse regisseuse Victoria Warmerdam komt haar absurde komedie 'Korte Kuitspier' (13') voorstellen. Daarin volgen we Anders die, inderdaad, 'anders' is. Hij is homo, maar dat is het punt helemaal niet. Zijn fysiotherapeut en collega’s blijven maar vreemde toespelingen maken en al snel blijkt dat ze hem voor iets helemaal anders houden dan hijzelf vermoedde. Geweldig droog.

 


'The Distance Between Us and the Sky'

 

In het Gouden Palmwinnende 'The Distance Between Us and the Sky' (9') gaan twee jongemannen elkaar verbaal te lijf, in een soort van verleidelijke dans van bluf en imponeren. Een queer film waarbij de Griekse regisseur Vasilis Kekatos je met zijn openingsscène totaal op het verkeerde been zet.

Afsluiten doen we met de King of Rock 'n Roll. 'Elvis: Strung Out' (5') gebruikt footage uit 'Elvis: That's the Way It Is' dat 48 jaar na zijn dood een nieuw licht werpt op de legendarische popster. Een opmerkelijke beeld- en geluidsmontage van amper vijf minuten.

Afspraak op vrijdag 6 december om 20u in het STUK in Leuven. In aanwezigheid van Joy Maurits, Leonhard Müllner, Robin Klengel & Victoria Warmerdam. Aansluitend dansen we de benen los bij DJ Broos & Struys.

Speel mee en win een duoticket voor de Kortfilm.be-avond tijdens Kortfilmfestival Leuven 2019! Afspraak op 6 december om 20u in STUK, Leuven. Ten laatste op 2 december hoor je van ons of je hebt gewonnen.