Event

Kortfilm.be-avond 2017

08/12/2017
De 'best of' van het Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2017.
01.12.2017 Niels Putman

Op de jaarlijkse Vlaamse hoogmis van de kortfilm doet Kortfilm.be er voor het elfde jaar op rij een schepje bovenop. Tijdens het Internationaal Kortfilmfestival Leuven presenteren wij er de ‘best of’ van het festival.

Die ‘best of’ is een mix van ani, fictie, expi & docu geworden, maar ook van gedurfd, ontroerend, geestig, on the edge en sappig. Een greep uit het beste kortfilmwerk uit binnen- & buitenland van het afgelopen jaar – in aanwezigheid van de makers!

De Kortfilm.be-avond vindt plaats op vrijdag 8 december in de Labo-zaal van het STUK in Leuven – aanvang om 20u. Wij geven vijftig gratis (!) tickets weg – erbij zijn was nog nooit zo makkelijk. Zeker zijn van een plaatsje? Mail dan als de bliksem met je volledige naam (en het aantal mensen dat je meebrengt) naar info@kortfilm.be.

 

Line-up

Regisseurs Nicolas Keppens & Matthias Phlips van Animal Tank mixen in hun safaritrip 2D-animatie met live-action beelden. Het middenklasse-koppel dat ze volgen, maakt een grote droom waar en trekt naar de Afrikaanse savanne. Helaas verloopt hun avontuur iets minder vlot dan verwacht. 'Wildebeest' (20') kleedt in deze 'safaritrip from hell' de westerse toerist letterlijk en figuurlijk uit. Een kortfilm vol kleinmenselijk gepuf, geestig gezeur en een flinke dosis droge humor.

De Deense regisseur Kristian Håskjold won met zijn film de Juryprijs op het SXSW-festival in Texas. In 'Forever Now' (18') volgt hij een soon-to-be-ex-lovers heterokoppel tijdens hun laatste weekend samen. Het resultaat is allesbehalve een makke Hollywoodiaanse break-up-film. Håskjold tekent voor een verstikkende tijdsopname die zo persoonlijk is (want gebaseerd op zijn eigen leven) dat er een grote universaliteit mee gepaard gaat. Gefilmd met natuurlijk licht, een beperkte crew en bijna volledig terend op improvisatie; het eindresultaat is prachtig.

De Nederlandse regisseur Douwe Dijkstra ('Voor Film') mocht op het prestigieuze kortfilmfestival van Clermont-Ferrand de Grote Prijs binnen de Labo-sectie (lees: experimentele film) mee naar huis nemen. Terecht ook: zijn 'Green Screen Gringo' (16') speelt een succesvol partijtje frisbee op het niemandsland tussen cinema, experiment en documentaire. Vanachter zijn groene scherm observeert Douwe de turbulente straten van Brazilië die bol staan van kunst, politiek en affectie. En dan grijpt hij in.

Regisseur Jules Comes studeerde destijds dan wel af aan Sint-Lukas in Brussel, maar werd oorspronkelijk geboren in Roermond, Nederland. Zijn film 'Saint Hubert' (19') rijgt ondertussen langzaam maar zeker de internationale festivalselecties aan elkaar. Voor wie Wim Opbrouck altijd al eens met een loopgeweer doorheen woeste wouden wou zien flaneren: dit is uw kans. Comes giet Opbrouck niet alleen in topvorm, ook het gevoel voor muziek, montage en beeldende vertelling van de regisseur wijzen op een groot talent.

Het Zweedse regisseursduo Maximilien Van Aertryrck en Axel Danielson oogsten met hun docuportret veel angst en twijfel. Hun subjecten worden namelijk op de springplank van tien meter geplaatst en gevraagd om naar beneden te springen. Het publiek kijkt toe. Het resultaat is een verbluffend document over menselijk gedrag in stresssituaties. 'Ten Meter Tower' (15') tourde langs tal van grote festivals (Berlijn, Palm Springs, Sundance) en passeert op het einde van de rit gelukkig ook nog even langs Leuven.  

Coverfoto © 'Ten Meter Tower' (Maximilien Van Aertryck, Axel Danielson)