Festival

Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2018

01/12/2018 tot 08/12/2018
Een korte leidraad doorheen het overvolle programma van het 24e Kortfilmfestival Leuven.

Palmares

Vlaamse Competitie
Prijs van de Jury - 'Pathetiek'
Prijs van het Publiek - 'Provence'
Beste Debuut - 'Provence'
Beste Acteerprestatie - 'In The Palace'
Beste Acteerprestatie, Special Mention - 'Provence'
Beste Documentaire - 'Our Song to War'
Beste Animatie, Prijs van het Publiek - 'Botvieren'
Persprijs UBFP/UFK - 'Provence'
Humo Award - 'Provence'

Europese Competitie
Prijs van de Jury - 'A Worthy Man'
Prijs van het Publiek - 'Vihta'
EFA Nominatie - 'A Worthy Man'

Tags

30.11.2018 Niels Putman

Er gebeurt veel op één jaar tijd, zeker in de drukbevolkte en grillige kortfilmwereld. Het Kortfilmfestival Leuven is dan een uitgerekend moment om bij te benen: alles wat zich Europees al heeft bewezen komt er aan bod, samen met wat (zo goed als) nieuw is in Vlaanderen.

Pas afgestudeerde filmmakers - zoals er velen waren dit jaar, zie ook onze besprekingen van de lichtingen RITCS, Sint-Lukas, C-Mine en KASK - trachten sowieso langs Leuven te passeren. Nieuw talent dingt er ook dit jaar naast gevestigde waarden (Raphaël Crombez, Matthieu Mortelmans, Wouter Bongaerts) mee naar serieuze prijzen - waaronder die van de Jury, goed voor een rechtstreeks plekje op de longlist van de Oscars.

Maar het festival biedt veel meer dan wat nieuw en Vlaemsch is. Franstalige Belgen vinden we terug binnen de Europese competities (‘Vihta’, ‘La bague au doigt’), waar ook werk te zien is uit minder evidente (kort)filmlanden, zoals Macedonië (‘The Award’), Oekraïne (‘Mia Donna’) en Kroatië (‘Cherries’).

Naast geanimeerd werk van wereldklasse binnen Animation Nations (onze absolute favorieten: ‘Hybrids’, ‘Solar Walk’, ‘The Burden’, ‘Sog’ en ‘Negative Space’), focust het festival dit jaar ook in het bijzonder op gastland Polen (‘Cipka’, ‘Siemiany’). Sinds vorig jaar is er ook een luik met korte Belgische documentaires: hoewel beperkt in aantal, moet die line-up (‘Our song to war’, ‘Rainbow Children’) in kwaliteit allesbehalve onderdoen voor de fictieconcurrenten.

 


'Solar Walk' (Réka Bucsi)

 

Na al die jaren blijft The Labo één van onze favorieten programma’s: films die je meenemen “doorheen het boeiende speelterrein van filmmakers die durven afwijken van de klassieke filmpaden”, aldus het programmaboekje. Experimentele technieken, crossovers met andere disciplines: het bewijst vaak wat ‘de kortfilm’ zo mooi ('The Hymns of Muscovy'), vrij ('The World'), uitdagend ('Dark Chamber') maakt.

Op vrijdagavond 7 december presenteren we naar goed gewoonte onze absolute favorieten (o.a. 'Provence', 'Kulturen', 'The Hollow Coin') van het volledige festival tijdens de Kortfilm.be-avond. De kaartjes zijn ondertussen bijna allemaal de deur uit, dus wie er bij wil zijn kan zich maar beter haasten.

Op de slotavond worden heel wat prijzen uitgereikt, waaronder niet in het minst de Wildcards van het Vlaams Audiovisueel Fonds. Opvallend dit jaar: geen twee wildcards per categorie meer, maar slechts één. Van felbegeerd naar felbegeerdst dus: één Wildcard fictie (€60 000), één voor animatie (€60 000), één voor documentaire (€40 000) en één voor het FilmLab (€25 000).

Tijdens het festival niks missen? Houd dan onze social media (Facebook, Twitter, Instagram) en de tag #IKL2018 op onze website goed in de gaten voor nieuwe filmbesprekingen & interviews.

Coverfoto © Kortfilmfestival Leuven