Festival

Filmfestival Oostende 2018

07/09/2018 tot 15/09/2018
Vanaf 2018 pakt Filmfestival Oostende uit met een nieuwe competitie voor Vlaamse kortfilms.

Palmares

Kortfilmcompetitie
Beste Kortfilm - 'Seascape'
Beste Scenario - 'Vis'
Beste Cinematografie - 'Peer Gynt'

Ensors
Beste Kortfilm Live Action - 'Poor Kids'
Beste Kortfilm Animatie - 'Wildebeest'
Beste Cinematografie - 'Maregrave'

13.08.2018 Kortfilm.be-redactie

Voor haar twaalfde editie komt Filmfestival Oostende met een gloednieuwe kortfilmcompetitie op de proppen. Vijf Vlaamse kortfilms zijn genomineerd en maken zo kans op drie mooie geldprijzen. De vijfkoppige jury wordt dit jaar voorgezeten door actrice & VIER-presentatrice Frances Lefebure. Ook Kortfilm.be-coördinator & -eindredacteur Niels Putman zetelt mee.

De geselecteerde films zijn:

'Peer Gynt' (Michiel Robberecht)
Vrij geïnspireerd op het beroemde theaterpersonage van Henrik Ibsen, vertelt deze korte film het verhaal van een jonge man die in een klein dorpje in het Congolese tropische regenwoud woont. Ingenomen door zijn eigen verbeelding, zit hij gevangen op een afgesloten plek waar niemand, behalve zijn moeder, in zijn dromen gelooft. Wanneer Peer Gynt op een dag verdwijnt, lijkt zijn verbeeldingskracht op het dorp neer te dalen. Deze Belgische kortfilm van Michiel Robberecht mocht het internationale filmfestival van Congo openen.

'Seascape' (Leni Huyghe)
Hélène, een jonge beginnende actrice, repeteert de tekst voor een voorstelling. Ondertussen haalt ze het appartement leeg van haar grootmoeder die aan zee woont. De flat wordt een plek tussen toekomst en verleden: kleindochter en grootmoeder leren elkaar opnieuw kennen. De zee opent hun geesten en geeft hen de rust waar ze beide naar op zoek zijn. Een ingetogen, contemplatieve kortfilm die eerder ook geselecteerd werd voor het internationale filmfestival van Palm Springs.

'Cocon' (Sarah Lederman)
Een man komt thuis, wast zijn gezicht, gaat zitten. Heeft hij verdriet? Denkt hij aan vroeger? In deze afstudeerfilm verkent en visualiseert RITCS-alumnus Sarah Lederman zowel de nostalgie naar kinderlijke fascinatie als het complete gevoel van leegte dat ermee gepaard gaat. Ze kiest voor openheid en laat een groot deel van de interpretatie over aan de kijker. 'Cocon' werd verbluffend in beeld gebracht en is een streling voor het oog.

'Vis' (Abel Bos)
Door een zeldzame aandoening verliest Bas het gevoel in zijn benen en komt zo in het ziekenhuis terecht. Zijn bejaarde kamergenoten Fons en Van Binsbergen laten hem niet met rust, ze lijken zelfs samen te spannen met het medisch personeel. Het ziekenhuis blijkt een onverzadigbaar monster waaraan geen ontsnappen mogelijk is. De jonge Nederlandse regisseur Abel Bos werd voor zijn vorige kortfilm 'Kip' bekroond met een Wildcard van het Vlaams Audiovisueel Fonds.

'Lockdown' (Koen Van Sande)
In zijn eigen habitat – de Brusselse wijk Molenbeek die meerdere malen in het nieuws verscheen na het terrorisme in Europa – vertelt regisseur Koen Van Sande een verhaal over paranoia en misverstanden. Zijn kortfilm speelt zich af in de nasleep van de terroristische aanslagen in Brussel. Wanneer Louis zijn zoon ophaalt aan het huis van zijn Marokkaanse buren, wordt de straat afgesloten en moet hij binnen blijven. Maar naar wie zoeken ze? En waarom gedraagt iedereen zich zo geheimzinnig?

 

Jury & prijzen

De hoofdprijs, een persprijs, wordt geschonken door Amplo ter waarde van €2500,- en een postproductie-bon ter waarde van €1500,- geschonken door Filmmore. De prijs voor het Beste Scenario wordt geschonken door deAuteurs & De Scenaristengilde (ter waarde van €1000,-). Er is ook een prijs voor Beste Cinematografie, ter waarde van €12 000,- aan audiovisueel materiaal, geschonken door Cam-A-Lot.

Een vijfkoppige jury beslist wie met welke prijs naar huis gaat. Actrice en VIER-presentatrice Frances Lefebure zit de jury voor. Kortfilm.be-coördinator & eindredacteur Niels Putman zetelt ook in de jury, samen met journalist en persverantwoordelijke bij VTM Peter Van Camp, journalist Britt Valkenborgs en Cinevox-hoofdredacteur Kurt Vandemaele.

De kortfilms gaan in premiere op zondag 9 september om 14u. De prijzen worden uitgereikt op vrijdag 14 september.

Synopsissen © Filmfestival Oostende
Coverfoto © Filmfestival Oostende

 

Speel mee en win een ticket voor de Kortfilmcompetitie van Filmfestival Oostende op vrijdag 14 september om 17u30.