Festival

Film Fest Gent 2020

13/10/2020 tot 24/10/2020
Licht in de duisternis: de 47e editie van Film Fest Gent belooft extra bijzonder te worden. Win duotickets voor de Belgische Studentenkortfilmcompetitie.

Palmares

Nationale Competitie
Juryprijs Beste Belgische Studentenkortfilm - 'Tussen de bijen en de tarbot'
ACE + Image Factory Publieksprijs - 'Versailles'

Internationale Competitie
Juyrprijs Beste Internationale Kortfilm - 'Perpetual Night'
Speciale Vermelding - 'A horse has more blood than a human' 

09.10.2020 Niels Putman

Het is geen sinecure om in deze onzekere tijden een fysiek (of hybride) filmfestival uit de grond te stampen, maar het team achter Film Fest Gent zette moedig de tanden in die uitdaging. Veel om naar uit te kijken tijdens de 47e editie, niet in het minst de verschillende kortfilmblokken.

We hebben het al vaak gezegd: voor de Belgische filmstudent is een plekje te pakken krijgen in de beperkte Belgische Studentenkortfilmcompetitie op zich al een overwinning. Dit jaar is die nog compacter, een logische gevolg van het lagere aantal inzendingen door de Covid19-crisis. Opvallend ook: slechts één film van over de taalgrens: IAD-student Victoria Jadot tekende vorig jaar ook al present met het consequente ‘Désirée’, dit jaar mag ze de Franstalige trots hoog houden met ‘Les rois de la jungle’.

 


'Versailles'

 

Met niet minder dan vier geselecteerde films is de lichting 2020 van KASK oververtegenwoordigd, met een mooie mix van genres: fictiefilm ‘Eden’, documentaire ‘Stemmen in bloei’, animatiefilm ‘Would you please?’ en iets daar tussenin ‘Tussen de bijen en de tarbot’. Twee RITCS-films — ‘O’ van Petronella Van der Hallen en ‘Versailles’ van Hyun Lories — sluiten de hekken. Helaas dus geen films uit de LUCA School of Arts-stal dit jaar.

Deze zeven regisseurs maken kans op een prijs van de jury en een publieksprijs, vorig jaar respectievelijk gewonnen door Joy Maurits en Anthony Nti voor hun films ‘hier.’ en ‘Da Yie’.

 

International Shorts

Sinds vorig jaar niet enkel Europese kortfilms in Gent, maar ook vanuit verdere uithoeken van de wereld. Kortfilmprogrammator Michiel Philippaerts houdt samen met z’n team ook trouw plaatsjes vrij voor de première van enkele Vlaamse kortfilms: ‘Mia’ van Christina ‘Rabot’ Vandekerckhove, ‘Howling’ van Laura Van Haecke (‘Seul à seule‘) en het recentste werk van animatiezussen Imge en Sine Özbilge ‘Mosaic’.

Ook ‘I am afraid to forget your face’ van de Egyptisch-Belgische Sameh Alaa wordt vertoond, nadat de film eerder deze week in Namen in première ging. De film maakt als één van de twee Belgische films nog kans op een Gouden Palm die later deze maand wordt uitgereikt tijdens een bijzondere vertoning in Cannes, nadat het festival in mei werd afgelast. Uit diezelde poule komt ook ‘Filles bleues, peur blanche’ van Marie Jacotey & Lola Halifa-Legrand.

 


'Entre tú y milagros'

 

Daarnaast is er ruimte voor kort werk uit onder meer Roemenië, Litouwen, Iran en de Filipijnen. En uit Colombia: het door Claire Denis met een Gouden Leeuw bekroonde ‘Entre tú y milagros’ van Marianna Saffon. Buiten de competitie wordt ook ‘The Fall’ van Jonathan 'Under the skin' Glazer vertoond.

 

German Shorts

Dit jaar zoomt het festival in op de nationale cinema van Duitsland, met vertoningen van tal van films van R.W. Fassbinder en zijn contemporains. Daarom werden ook vijf Duitse kortfilms gecureerd, om het palet aan hedendaagse Deutsche cinema compleet te maken. Een net programma van 78 minuten, met onder meer ‘Masel Tov Cocktail’ en ‘Night Upon Kepler 452b’.

De jury voor de kortfilmcompetitie bestaat uit de Duitse regisseur Eliza Petkova, ‘Sun Dog’-regisseur Dorian Jespers en Belgische muzikant en regisseur Baloji (‘Zombies’, ‘Never look at the sun’.)

Meer info & tickets via www.filmfestival.be.
Coverfoto © Film Fest Gent

Speel mee en win een duoticket voor de vertoning van de Belgische Studentenkortfilmcompetitie op zondag 18 oktober om 13u30 in Kinepolis Gent. Winnaars worden op woensdag 14 oktober bekend gemaakt.