Festival

Film Fest Gent 2018

09/10/2018 tot 19/10/2018
Meer kortfilms dan ooit tevoren tijdens Film Fest Gent dit jaar.

Palmares

Beste Belgische Studentenkortfilm - 'Après le silence'
Ace Image Factory Audience Award - 'Provence'

09.10.2018 Niels Putman

Het grootste cinefiele feest van Vlaanderen ging eerder deze week spetterend van start met de nationale première van Lukas Dhonts ‘Girl’. Een jonge regisseur die we al vroeg opmerkten na succesvolle kortfilms als ‘Corps Perdu’ en ‘L’Infini’. Benieuwd wie binnen enkele jaren misschien wel in zijn voetsporen mag treden? De Belgische Studentenkortfilmcompetitie van Film Fest Gent biedt misschien het antwoord.

We moeten er niet flauw over doen: als (pas afgestudeerde) filmstudent met je kortfilm geselecteerd worden voor de competitie van het Gentse filmfestival is een hele eer. De plekjes zijn schaars en het is niet iedere student gegund. We kijken dan ook reikhalzend uit naar de première van de volgende studentenkortfilms - een dag later zie je ze op deze website allemaal vakkundig besproken.

• 'Après le silence' (Sonam Larcin, IAD)
• 'Bamboe' (Flo Van Deuren, RITCS)
• 'A Dialogue with Cyberspace' (Brian Den Hartog, RITCS)
• 'Genesis of the End' (Chiara Berrevoets, Campus C-Mine)
• 'Love Rat' (Jip Heijenga, Narafi)
• 'Meli Melo' (Julian Wolf, Sint-Lukas Brussel)
• 'Provence' (Kato De Boeck, RITCS)
• 'Simon Pleure' (Sergio Guataquira Sarmiento, IAD)
• 'SWITCH' (Marion Renard, INSAS)
• 'Whose Cheek is This?' (Charles Dhondt, KASK)

In de jury zetelen onder meer Anthony Nti (Publieks- en Juryprijs voor ‘Boi’ in 2016) en Elke Vanoost (Juryprijs ‘Croisé’ 2017): twee jonge regisseurs die in het verleden zelf ook op het festival werden bekroond. De jury wordt aangevuld met Frédéric Cornet (artistiek directeur van Cinema Galeries), Gilles Coulier (regisseur van ‘Mont Blanc’, ‘Ijsland’ en ‘Cargo’), freelance-journaliste Elli Mastorou en Kortfilm.be-eindredacteur Niels Putman.

 


'Provence' (Kato De Boeck)

 

De Competition for Belgian Student Shorts wordt vertoond op zondag 14 oktober (Kinepolis) en donderdag 18 oktober (Sphinx Cinema). Win een duoticket voor de voorstelling in Sphinx Cinema via de link bovenaan deze pagina.

 

European Shorts

Het festival zet ook Europees kortfilmtalent in de kijker. De internationale jury deelt de Film Fest Gent Best European Short Award ter waarde van €3000 uit. Bij die competitie ook twee films van Belgische makelij. Juanita Onzaga stelt er haar korte docu ‘Our Song to War’ voor, die eerder dit jaar in première ging op het filmfestival van Cannes binnen de Quinzaine des Réalisateurs. Nienke Deutz haar ‘Bloeistraat 11’ won de Cristal voor Beste Kortfilm op het gerenommeerde animatiefilmfestival van Annecy.

 


'Our Song to War' (Juanita Onzaga)

 

In de competitie vinden we ook nog films uit Zweden/Hongarije (‘Dark Chamber’), Oostenrijk (‘Morgenmensch’), Polen (‘New Bronx’), Frankrijk (‘Rise of a Star’), het Verenigd Koninkrijk (‘Roughhouse’) en Zwitserland (‘The Thief’) terug.

De Competition for European Shorts wordt twee maal vertoond in Sphinx Cinema. Voor de voorstelling op 18 oktober kan je een duoticket winnen via de link bovenaan deze pagina.
 

Hungarian Shorts

Door de jaren heen produceerde Hongarije de sterkste en meest innovatieve cinema uit de gewezen Oostbloklanden. Maar hoe is het gesteld met de huidige Hongaarse films? Film Fest Gent schotelt de beste voor: drama's over familiegeheimen en het onverwerkt verleden, maar ook thrillers over een bankrover en een serial killer.

Kortfilm.be-redactielid Liza Brandt cureerde voor het festival ook vijf Hongaarse kortfilms buiten de competitie. Vier ervan zijn nagelnieuw, maar ook 'Ouverture' van János Vadász wordt vertoond, de kortfilm waarmee hij in 1965 de Gouden Palm voor beste kortfilm wegkaapte en een Oscarnominatie in de wacht sleepte.

Deze selectie kortfilms wordt twee keer vertoond in Sphinx Cinema: op zaterdag 13 oktober en donderdag 18 oktober. Voor die laatste voorstelling kan je een duoticket winnen via de link bovenaan deze pagina.

 


'Notre-Dame des Hormones' (Bertrand Mandico)

 

Gender Bending Shorts

Niet alleen (gender)identiteit staat centraal in deze straffe kortfilmselectie, maar ook genreclichés, vastgeroeste verhaalpatronen en genderrollen worden vakkundig omgebogen door jonge filmmakers die zich duidelijk bewust zijn van de gevaren van binair denken. Twee Belgische kortfilms maken deel uit van deze selectie, namelijk ‘Calamity’ van Séverine de Streyker & Maxime Feyers en ‘SWITCH’ van Marion Renard, die ook geselecteerd werd voor de Belgische Studentenkortfilmcompetitie.

De Gender Bending Shorts worden vertoond op donderdag 11 en dinsdag 16 oktober.
 

Cinemaximiliaan Shorts

Cinemaximiliaan brengt films en debatten naar asielcentra, privéwoningen en bioscopen, als een persoonlijke brug tussen nieuwkomers en lokale bevolking. Vorig jaar schaarde Film Fest Gent zich in het kader van openingsfilm 'Insyriated' zich achter Cinemaximiliaan met een benefiet en de mogelijkheid voor het publiek om te doneren bij aankoop van een filmticket. Drie films werden gemaakt in een workshop met Béla Tarr.

Deze selectie korte films werden gemaakt bij Cinemaximiliaan door Marof Hakimi (‘Screaming in Silence’), Rand Abou Fakher (‘Braided Love’), Omar Al-Samarrai (‘Letter from Brussels’) en Angela Al-Souliman (‘Cheers!’). In wereldpremière presenteert Film Fest Gent ook de kortfilm 'Undocumented Love' van Fatma Osman.

Deze kortfilms worden één keer getoond op woensdag 17 oktober in de Vooruit. Tickets kan je reserveren via deze link.

Coverfoto © 'Mermaids and Rhinos' (Viktória Traub)
Info & Tekst © Film Fest Gent

Speel mee en maak kans op een duoticket naar keuze voor een kortfilmprogramma tijdens Film Fest Gent op donderdag 18 oktober: 'Hungarian Shorts' (16u30), 'Belgian Student Shorts Competition' (18u30), 'European Shorts Competition' (22u30) in Sphinx Cinema.