Festival

Electric Shadows Asian Film Festival 2022

29/09/2022 tot 02/10/2022
Vier dagen lang een focus op Aziatische cinema in De Cinema in Antwerpen.
17.09.2022 Niels Putman

De tweede editie van het Electric Shadows Asian Film Festival nodigt nieuwsgierige cinefielen uit om een diverse selectie Aziatische films te ontdekken. Vier dagen lang in De Cinema in Antwerpen.

Het festival opent met een gerausteerde klassieker: de langspeelfilm 'Kummatty' van Govindan Aravindan, een sleutelfiguur van de Parallel Cinema strekking in India. Samen met 'Thamp', ook te zien op het festival, geeft het nieuwe inzichten over de erfenis van Indische cinema.

Op het programma ook drie avonden vol kortfilms, met een focus op het recente korte werk van slow cinema grootmeester Tsai Ming-liang ('The Night', 'Moon and the Tree' en 'Wandering'). De essayistische kortfilms van de Iraanse cineast Maryam Tafakory ('Irani Bag' en 'Nazarbazi') worden aangevuld met 'To Pick a Flower' van Shireen Seno, die bovendien afzakt naar de havenstad. De jonge Vietnamese filmmaker Huynh Cong Nho, ten slotte, wordt voorgesteld aan de hand van vier korte films ('Grandma's Broken Leg', 'Mother of Earth', 'Anh' en 'Go Astray') — allemaal, in zekere zin, een ode aan het leven en aan de liefde.

De slotfilm van het festival is 'A New Old Play' van filmmaker en kunstenaar Qiu Jiongjiong. Met trefzekere durf vertelt de Chinese regisseur het verhaal van een klein theatergezelschap tegen de achtergrond van de 20ste-eeuwse politieke geschiedenis van China. Het moeizaam bewaken van artistieke eigenheid is ook zijn eigen queeste, als onafhankelijk cineast in China.

Coverfoto © 'Moon and the Tree' (Tsai Ming-liang)