Event

Double bill: 'Nuit et Brouillard'

30/01/2019
In deze doublescreening wordt de Franse versie van de kortfilmklassieker 'Nuit et Brouillard' vergeleken met de Nederlandstalige versie, die vertaald werd door Victor Emanuel van Vriesland in 1956.
18.01.2019 Niels Putman

In 'Nuit et Brouillard' wist Alain Resnais de ondenkbare gruwel van de Duitse concentratiekampen als geen ander te verbeelden. De film heeft daardoor een plaats gekregen in ons collectieve bewustzijn. Op 30 januari (om 19u) wordt in Cinametek een dubbelvertoning georganiseerd. In deze double bill wordt de Franse versie vergeleken met de Nederlandstalige versie.

Deze double screening is een onderdeel binnen een grotere reeks van screenings. In deze screening-reeks onderzoekt Tobias Hering hoe 'Nuit et Brouillard' werd ingezet binnen de naoorlogse verbeelding van de genocide uit WOII en hoe die verbeelding zich voegt naar de specifieke nationale en culturele condities. Zo programmeerde Hering o.a. een dubbelscreening met de originele Franse versie en de Duitse vertaling tijdens het filmfestival van Oberhausen vorig jaar.

Ondanks dat de film tweemaal wordt vertoond, is het nooit dezelfde film. De vertaling van de voice-over heeft vaak ook implicaties op de vorm en de inhoud van de film. Zo worden de specifieke thema's afgezwakt of zijn shot verwijderd. Deze verschillen tonen de maatschappelijke gevoeligheden en dogma's die tot op heden actueel blijven.

In deze doublescreening willen de organisatoren de originele Franse en de Nederlandstalige versie onder de loep nemen. Ze willen begrijpen hoe de vertaling naar het Nederlands ook een verschuiving is in een culturele point of view. Door de double screening willen ze begrijpen hoe 'Nuit et Brouillard' werd ontvangen in Vlaanderen, en hoe dit contrasteert met de Nederlandse optiek die doorsluimert in de vertaling van Victor Emanuel van Vriesland uit 1956.

Na de vertoning zal Tobias Hering spreken met Karel Vanhaesebrouck (docent RITCS & ULB, medeauteur van 'Kleine Vlaamse mythologieën') en Maurits Wouters (filmmaker & docent RITCS).  Deze vertoning werd mogelijk gemaakt door het International Short Film Festival Oberhausen (re-selected project) in samenwerking met RITCS School of Arts, Cinematek en Goethe Institute Brussels.

Coverfoto © 'Nuit et Brouillard' (Alain Resnais)
Tekst ©  Perscontact (Maurits Wouters)

Speel mee en win één ticket voor deze vertoning.