Festival

Docville 2021

09/06/2021 tot 19/06/2021
Deepfake-, VR-kortfilms en Ketnet-documentaires te zien tijdens het documentaire festival.
02.06.2021 Niels Putman

Van uitstel komt afstel, maar niet voor het Leuvense documentaire festival Docville. De festivalorganisatie hield moedig vol en opent op 9 juni haar deuren, de dag dat alle bioscopen in ons land na een maandenlange sluiting terug van start gaan.

Met een sterke focus op (inter)nationale auteurscinema staat Docville steeds garant voor documentaires die niet alleen het hoofd maar ook het hart aanspreken. Op het programma echter slechts een handvol korte films.

Zo is er de Amerikaanse korte film ‘In event of moon disaster’ (8’), waarin een voorbereide maar nooit uitgesproken speech van president Nixon via deepfake-technologie nu toch tot leven komt. Want ook op een minder succesvolle maanlanding was de Amerikaanse President in juli 1969 voorbereid. Een onderdompeling in een alternatieve geschiedenis, en tegelijk een knappe waarschuwing dat nieuwe technologieën de (historische) realiteit kunnen vertroebelen.
 

 


'Replacements'

 

Succesvoller ruimtereizen doe je in de VR-kortfilm ‘1st Step’ van de Duitse regisseur Jörg Courtial. Gebaseerd op authentieke NASA-gegevens en met advies van ESA laat deze fenomenale reconstructie je de Apollo-missie van vijftig jaar geleden beleven, precies zoals de astronauten van toen. Een uitzonderlijke Virtual Reality-ervaring en een magisch eerbetoon aan het menselijke vernuft.

Ook ‘Kinshasa Now’ (25’) en ‘Replacements’ (12’) dompelen je via virtual reality onder in een andere wereld. Die eerste dropt je in de bruisende straten van Kinshasa, de tweede in een doorsnee (geanimeerde) straat in Jakarte waar de stedelijke, ecologische, culturele transformaties van de Oosterse metropool over een tijdspanne van veertig jaar voelbaar worden.
 

 


'Kinshasa Now'

 

De nieuwe Ket & Doc-documentaires, die eerder dit jaar tijdens het JEF Festival in première gingen, worden tijdens Docville voor het eerste op het witte doek vertoond. ‘BOOS’, ‘Hertenkoorts’, ‘Jules & ik’, ‘Thom en Stoffel’ en ‘Yaren en de zon’ zijn niet alleen boeiend voor de jonge doelgroep, maar voor iedereen binnen het pedagogische veld.

Docville vindt 0% online, 100% fysiek plaats van 9 tot en met 19 juni. Meer informatie lees je via de website van het festival.

Coverfoto © ‘In event of moon disaster’ (Halsey Burgund, Francesca Panetta)

 

Speel mee en win een duoticket voor de vertoning van de Ket & Doc-kortfilms op zaterdag 19 juni tijdens Docville in Cinema ZED, Leuven. De winnaars worden ten laatste op 15 juni rechtstreeks gecontacteerd.