Festival

Docville 2019

27/03/2019 tot 04/04/2019
Drie Belgische korte documentaires te zien tijdens de Sabam Avond op 3 april.

Tags

27.03.2019 Niels Putman

Van 27 maart tot en met 4 april kan je in Cinema ZED terecht voor een topselectie nationale en internationale documentairecinema. Op de planning ook kort documentairewerk uit binnen- & buitenland.

Het festival heeft de traditie om enkele lange documentaires vooraf te laten gaan door korter werk dat thematisch of vormelijk aansluit bij de hoofdfilm. Zo leidt bijvoorbeeld de internethit 'Ten Meter Tower' de langspeeldocumentaire 'Bains Publics' in.

De kortfilmcompilatie 'Underground & Revolt' bundelt films uit China, Georgië, Iran, Israël en Uganda. De films werpen een licht op wereldwijde nieuwe vormen van protest en engangement onder jongeren, die zich laten horen via muziek, dans en sociale media. Een unieke en urgente compilatie kortfilms vol creatieve vormen van ondergronds verzet.

Voor de jonge bioscoopbezoeker is er de compilatie Waargebeurd: Mysteries en Avonturen, vol onopgeloste mysteries en waargebeurde avonturen. Deel daarvan is 'Aatos en de wereld', een ingekorte versie op kindermaat van de documentaire 'Goden van Molenbeek' - gefilmd door de ogen van kinderen die zich op speelse toon langs de grote levensvragen wurmen.

 


'Memre Yu' (Zaïde Bil)

 

Sabam Avond

Tijdens de Sabam Avond heeft de auteursvereniging oog voor jong opkomend talent, maar ook voor filmmakers die hun sporen reeds hebben verdiend. Op woensdag 3 april worden drie korte documentaires getoond, in aawezigheid van de makers. Zo staan 'Van ver staat het stil' van Eva van Tongeren, 'Memre Yu' van Zaïde Bil en 'Fraternidad' van Laura Zuallaert op het programma.

 


'Ten Meter Tower' (Maximilien Van Aertryck & Axel Danielson)

 

Virtual Reality

Steeds meer documentairemakers gaan aan de slag met Virtual Reality. Tijdens het festival kan je dagelijks een compilatie van vier kortfilms gaan kijken - 'Step to the line', 'Limbo', 'Denoise' en 'The Real Thing' zijn samen goed voor één uur VR-kijkplezier.

Docville loopt van 27 maart tot en met 4 april in Cinema ZED.
Coverfoto © Posterbeeld Docville (Fonk vzw)