Festival

CUT TO: GENT #2

06/07/2019
Kortfilmfestival CUT TO: GENT verwent jong filmtalent in de Minardschouwburg.
11.06.2019 Niels Putman

Op zaterdag 6 juli 2019 verwelkomt de Gentse Minardschouwburg de tweede editie van het kortfilmfestival CUT TO: GENT. Het festival zet ook dit jaar vijf beginnende filmmakers (tussen 16 en 30 jaar) in de kijker. Filmliefhebbers die honger hebben naar iets nieuws kunnen aan hun trekken komen bij CUT TO: GENT.

Masterclasses

Het festival vertoont vijf films van aanstormend talent, en laat het publiek zelf bepalen wie de winnaar wordt. De filmavond start om 20u en wordt in gang gezet met een originele live performance van Gentse slamdichteres en queer activiste Tilke Wouters.

Naast de filmvertoningen staan er twee gratis masterclasses op het programma. Om 14u30 in Minardschouwburg geeft Amplo een informatieve masterclass over de verschillende samenwerkingsvormen en statuten voor (freelance) kunstenaars. Filmmakers met budgetvragen kunnen om 16u terecht bij de masterclass van CineCrowd in de Minardschouwburg, waar filmproducent Matthias de Bondt de ins en outs vertelt van filmfinanciering door crowdfunding. De sessie zal worden afgesloten met de vertoning van Matthias’ eigen gecrowdfunde kortfilm 'Het Moment' (2019).

Competitie

Vanaf 20u start het Kortfilmfeest in de Minardschouwburg. Op het programma staan vijf films, waaronder de Belgische premiere van de docufictie ‘Le jeu de mariage’ (28') van Adina Balatova. Haar film gaat over de zoektocht naar het omzeilen van traditionele rollen en structuren, en is dus brandend actueel. Twee jonge Belgische vrienden met Dagestaanse roots keren terug naar hun geboortestreek. Via een geënsceneerd huwelijk proberen ze de religieuze maskerade te ontlopen.

June Laka’s ‘Kresala’ (15') grijpt naar het magische realisme. De elfjarige Txiki woont in een vissersdorpje. Om de alledaagse routine te doorbreken, brengt hij tijd door bij zijn grootvader, een oude visser die vastberaden is dat er zeewater door zijn aderen vloeit. Gefascineerd door zijn mysterieuze verhalen, besluit Txiki zelf de geheimen van de zee te gaan ontdekken. 

 


''Whose Cheek is This?''

 

Whose Cheek is This?’ (23') is een experimentele fictiefilm van Charles Dhondt. “Een driehoeksrelatie tussen de acteurs Eleonore Van Godtsenhoven (27), Stine Sampers (24) en Ezra Fieremans (23). Over de projectie van beelden en ideeën – het vervagen van eigen grenzen – de representatie van een verleden – kleur, onschuld, liefde en erotiek. En iedereen dacht dat Eleonore onschuldig was…” Dhondts film was eerder ook te zien tijdens Film Fest Gent en het Kortfilmfestival Leuven.

De Opmerkelijke Genezing van Luna’ (15') is dan weer een hedendaags sprookje van Julie Daems. Maak kennis met Marie en Hélène, twee Guinese kapsters met helende handen. De microkosmos van hun Afrikaanse kapsalon, ter hoogte van nummer 9 in de winkelgalerij, is het decor waarin visuele observaties en fragmenten van fictieve gesprekken vervlochten worden tot een vreemd sprookje. 

In ‘Cocon’ (8') vertelt regisseuse Sarah Lederman een intiem verhaal dat geïnspireerd is door kleine dingen die haar fascineren. Een man komt voor de eerste keer thuis na het overlijden van zijn geliefde. De dingen lijken plots heel anders te zijn, wanneer hij er bij stilstaat. ‘Cocon’ verkent en visualiseert tegelijkertijd zowel de nostalgisch kinderlijke fascinatie als het complete gevoel van leegte dat ermee gepaard gaat. De film dong vorig jaar mee naar prijzen tijdens Filmfestival Oostende.

 


''De Opmerkelijke Genezing van Luna'

 

CUT TO: GENT werd opgericht als een alternatief competitief kortfilmfestival tijdens de Gentse Feesten van 2018. De kortfilms die door de mazen van het net van reguliere festivals glippen worden hier warm onthaald. De jonge organisatoren willen jonge filmmakers in de schijnwerpers zetten, en ze in contact brengen met andere (beeldende) kunstenaars in het vak, en andere geïnteresseerden.

De winnaar van het kortfilmfestival wordt gekozen aan de hand van een stemming door het publiek, en ontvangt een prijzenpakket dat op deze editie aangeboden wordt door Amplo, UnCut, UniversCine en Camalot.

Tekst © CUT TO: GENT (Persbericht)
Coverfoto ©
CUT TO: GENT

Speel mee en win een duoticket voor het Kortfilmfeest van CUT TO: GENT op 6 juli om 20u in de Minardschouwburg in Gent.
De winnaars worden op 25 juni op de hoogte gebracht. Ook als je niet hebt gewonnen, geven we je een seintje.