Festival

Courts Mais Trash 2018

17/01/2018 tot 21/01/2018
Trashy kortfilms op het kortfilmfestival met de beste naam.

Palmares

Nationale Competitie
Publieksprijs, Eerste Plaats - 'Stacey and the Alien'
Publieksprijs, Tweede Plaats - 'Etat d'Alerte Sa Mère'
Publieksprijs, Derde Plaats - 'Le Crayon'

Internationale Competitie
Publieksprijs, Eerste Plaats - 'Terminator'
Publieksprijs, Tweede Plaats - 'Les Rescapés de l'Impossible'
Publieksprijs, Derde Plaats - 'Scred'

Born2beCheap Competitie
Publieksprijs, Eerste Plaats - 'Hypercool'
Publieksprijs, Tweede Plaats - 'Breakfast in Bed'
Publieksprijs, Derde Plaats - 'Les Bijoux pour zizi'

10.01.2018 Jeroen Van Rossem

Belgische liefhebbers van films met een hoekje af kunnen niet alleen terecht op het BIFFF of Offscreen, maar sinds enkele jaren ook op het – indien mogelijk – nog meer obscure Courts Mais Trash. Zoals de naam van het festival al aangeeft, ligt de focus er voornamelijk op kortfilms die buiten de lijntjes durven te kleuren.

Hoewel Courts Mais Trash graag uitpakt met trashy en eerder wansmakelijke cinema, wil het  vooral een platform zijn voor onafhankelijke kortfilms die hun weg naar de reguliere kanalen vaak niet vinden. In het verleden werkte het festival samen met het BIFFF en het Brussels International Short Film Festival, maar dit jaar presenteert CMT haar eerste XXL editie: één extra dag, twee extra feestjes en een derde prijs. Dit jaar van 17 tot 21 januari in het culturueel centrum Les Riches-Claires in Brussel.

BORN TO BE CHEAP

Het festival opent met een selectie lowbudget-kortfilms. Onder de acht vertoonde films zijn er vijf afkomstig uit Frankrijk en één uit de Verenigde Staten. De twee overige films zijn van Belgische bodem met name 'Le Crayon' van Basil Vuillemin en 'Tundra' van Karim Ouelhaj. SABAM bekroont in deze competitie de meest creatieve kortfilm met de Born 2 Be Cheap Award.

 


'Etat d'alerte sa mère' (Sébastien Petretti)

 

(INTER)NATIONALE COMPETITIE

De twee hoofdprijzen worden echter uitgereikt in de nationale en internationale competities. Van de 33 Belgische kortfilms zijn er acht die geselecteerd werden voor de nationale competitie en die kans maken op de Prijs van het Publiek. Dat zijn dit jaar:

- 'Etat d'alerte sa mère' van Sébastien Petretti
- 'Foreign materialvan Marc Reinbold
- 'Croma – BLCKSPNRKS' van Jérôme Hamays
- 'Midnight dancer' van Marco Zagaglia (trailer!)
- 'Stacey en de alien' van Nelson Polfiet (trailer!)
- 'Hégémonie du vide' van Maëva Jacques (trailer!)
- 'Ka' van Claudio Cappana
- 'La Brigade du Kiff' van Harpo en Lenny Guit


'Stacey and the Alien' (Nelson Polfliet)

 

De internationale competitie werd dan weer onderverdeeld in verschillende filmblokken met erg welklinkende namen zoals ‘Courts mais Super WTF!?’, ‘The Unclassifiable’, ‘Courts mais Super Trash’ en ‘Courts mais Super SEX'. Voor deze laatste ging het festival op zoek naar kortfilms op het Berlin Porn Film festival en stelde zo een stomende compilatie samen.

OFF – OFTEWEL: BUITEN COMPETITIE

Niet alle kortfilms raakten geselecteerd voor de competitie, maar ze zijn daarom niet minder bezienswaardig. Daarom programmeert het festival deze kortfilms in twee Off-filmblokken, die je bovendien gratis kan meepikken. De selectie op zondag 21 januari is trouwens bijzonder bloederig, ideaal dus voor de ‘gorehounds’ onder ons.

THEY COME BACK

Ten slotte is er ook nog een avond gereserveerd voor regisseurs wiens eerdere film werd vertoond op het festival en die nu hun nieuwste creaties komen voorstellen. Zo is La Cambre-alumnus Nicolas Fong opnieuw van de partij met zijn animatiekortfilm 'Yin', trakteert Jean-Sébastion Bernard ons op de wereldpremière van zijn nieuwste film 'Mathilde 326' én komt 'Ninja Eliminator 4'-regisseur Mathieu Berton de eerste film van een nieuwe reeks voorstellen 'Les Rescapés de l'Impossible: Le convoi de la peur'. Bovendien zullen alle regisseurs die avond (zaterdag 20 januari om 21u) in levende lijve aanwezig zijn om hun film in te leiden.

Coverfoto © 'House of Air' (Brendan MacLean)