Event

Cobra & Cinema

De kronkelende kunstenaar in beeld.

06/11/2018
KASK Cinema besteedt aandacht aan kortfilms die ontstaan zijn in het kielzog van de Deens-Nederlands-Belgische COBRA-beweging.
31.10.2018 Niels Putman

De verfilming van de kunstenaar aan het werk vormt een belangrijk subgenre van de kunstdocumentaire – in dit specifieke format wordt niet zozeer de esthetische samenhang van het kunstwerk met behulp van de camera geëxploreerd maar wordt er eerder aandacht besteed aan het creatieproces. Deze benadering werd vooral belangrijk in de jaren na de Tweede Wereldoorlog, op het moment dat lyrische abstractie, tachisme en action painting hun hoogtepunt bereiken – stromingen die het persoonlijke handschrift en de krachtige penseelvoering van de kunstenaar celebreren.

In dit programma in KASK Cinema wordt aandacht besteed aan drie films die zijn ontstaan in het kielzog van de Deens-Nederlands-Belgische COBRA-beweging: 'Calligraphie japonaise' (Pierre Alechinsky, 1955, 17’), 'Alechinsky d’après nature' (Luc de Heusch, 1970, 20’) en 'Dotremont: Les logogrammes' (Luc de Heusch, 1972, 14’).

Het programma wordt ingeleid door Karen Kurczynski (University of Massachusetts) en Joséphine Vandekerckhove (Universiteit Gent).

Coverfoto: 'Alechinsky d'après nature' (Luc de Heusch) © Centre Pompidou, Mnam-Cci, Bibliothèque Kandindsky
Tekst © KASK Cinema