Festival

Clermont-Ferrand International Short Film Festival 2021

29/01/2021 tot 06/02/2021
Twee Belgische films dingen mee naar prijzen. Drie Belgische regisseurs zetelen in de jury.
28.01.2021 Niels Putman

Morgen gaat het grootste kortfilmfestival van de wereld van start, online weliswaar. In de competitie van Clermont-Ferrand International Short Film Festival dingen dit jaar twee Belgische films mee naar prijzen. Regisseurs Anthony Nti, Juanita Onzaga en Bérangère Mc Neese beslissen mee over het uiteindelijke palmares.

Vorig jaar won de Belgisch-Ghanese regisseur Anthony Nti er de Grand Prix voor zijn kortfilm ‘Da Yie’, de start van een internationaal zeer indrukwekkend parcours met tal van selecties en prijzen. De film staat ondertussen op de longlist van de Oscars en wordt op het festival nogmaals vertoond binnen het African Perspectives-programma.

Dit jaar zetelt de jonge filmmaker er in de jury van de internationale competitie, samen met de Amerikaans-Belgische actrice en regisseur Bérangère Mc Neese wiens ‘Matriochkas’ in 2019 ook uitgenodigd werd voor diezelfde competitie. De Colombiaans-Belgische Juanita Onzaga zetelt in de jury van het Labo-luik, waar meer experimentele films aan de orde zijn. In 2019 was haar kortfilm ‘Our song to war’ daar ook te zien.

 

Van links naar rechts: Anthony Nti (© Ewen Cabal), Bérangère Mc Neese (© Natacha Lamblin) & Juanita Onzaga

 

Binnen de internationale competitie dit jaar geen Vlaamse films, maar wel de Waalse kortfilms ‘Chienne’ van Bertille Estramon en ‘Sprötch’ van Xavier Seron. Binnen de selectie voor jonge kinderen wordt ook de korte animatiefilm ‘Bébé’ getoond van regisseurscollectief Gwenn Gamboa, Hippolyte Cupillard, Lia Bertels, Margot Reumont en Ornella Macchia. De film is binnenkort ook te zien tijdens de online editie van Anima.

Het 43e Clermont-Ferrand International Short Film Festival vindt virtueel plaats van 29 januari tot en met 6 februari.

Coverfoto © Clermont-Ferrand International Short Film Festival