Festival

BIFFF 2018

03/04/2018 tot 15/04/2018
Alles over het 36e Internationale Fantasy, Fantastic, Thriller en Science Fiction Film Festival in Brussel.

Palmares

Belgische Kortfilmcompetitie
Grand Prix - 'Lost in the Middle'
Prix Jeunesse - 'The Day the Dog Disappeared'
Prix SABAM - 'Het Nest'
Prix La Trois - 'Les Naufragés'
Prix BeTV - 'Les Naufragés'
Prix Fedex - 'Lost in the Middle'

Europese Kortfilmcompetitie
Grand Prix - 'Belle à croquer'

23.03.2018 Jeroen Van Rossem

Voor heel wat filmliefhebbers staat de paasvakantie garant voor een stevige dosis gruwel, exuberant geweld en hilariteit, want tijdens deze eerste lenteprikkels vindt gebruikelijk het BIFFF (Brussels Internationale Festival van de Fantastische Film) plaats. Twaalf dagen lang kan je er de longen uit het lijf schreeuwen en  je volledig laten gaan tijdens de vertoning van een “fijn gecureerde” selectie van genre- & B-films die de grenzen van de goede smaak meer dan eens overschrijden. Van 3 tot 15 april in de Bozar in Brussel.

Naast de meer dan honderd langspelers op het programma, laat het BIFFF ook plaats voor jong talent dat de fantastische film gebruikt als motorblok voor hun korte films – zowel op nationaal, als internationaal niveau.

BELGIAN FANTASTIC FILM DAY

Een concept waar het festival sinds enkele jaren trots mee uitpakt, is de Belgian (Fantastic) Film Day; op de eerste zaterdag (7 april) van het festival staat ons eigen land in de spotlights. Naast twee langspeelfilms, staat ook de Belgische kortfilmcompetitie en een selectie ‘buiten competitie’ geprogrammeerd.

 


'Het Nest' (Matthias De Bondt)

 

Strijden mee om het goud dit jaar: onder meer 'The Day the Dogs Disappeared' (de nieuwste curiositeit van regisseursduo Ruth Mellaerts & Boris Kuijpers), 'Deer Boy' (een tragisch coming-of-age verhaal met Kroatische tinten), het sensationele 'Lost in the Middle' van Senne Dehandschutter, 'Het Nest' (het afstudeerwerk van Matthias De Bondt) en de wereldpremière van 'Les Naufragés' van Mathieu Mortelmans ('Chambre Double', 'Complices') & Cécile Delberghe.

 


'Muil' (Jasper Vrancken) © Jo Voets (foto) & Wim Clynhens (artwork)

 

Buiten de competitie springt vooral ook de première van 'Muil' in het oog. Deze ambitieuze kortfilm werd geregisseerd door Jasper Vrancken en geproduceerd door productiehuis Skladanowsky ('Has#tag') van Kevin Hoed en Steve De Roover ('Un Homme Bien').

EUROPESE MÉLIÈS COMPETITIE

De dag erna (zondag 8 april) kan je tijdens de Méliès-competitie enkele straffe Europese producties bewonderen. De film die hier de Zilveren Méliès in de wacht sleept, maakt op het prestigieuze Sitges Festival kans op de Gouden Méliès voor ‘Best European Fantastic Short Film’. Dit jaar strijden niet minder dan zeventien films mee voor het felbegeerde beeldje. Spanje is met zes kortfilms het best vertegenwoordigd, terwijl de winnaar van de Belgian Fantastic Film Day onze nationale trots mag verdedigen.

Verder maken enkele landen als Bulgarije ('The Elephone Man' van Magarditch Halvadjian), Roemenië ('Splendida Moarte Accident' van Sergiu Negulici) en Griekenland ('A Child Outside' van Panos Eliakopoulos) een opvallende verschijning.

INTERNATIONALE KORTFILMS

Ja, uiteraard zijn Europese producties voor ons eigenlijk ook al internationaal. Maar binnen deze selectie gaan we toch nog een stap verder en krijg je ook kortfilms te zien uit onder andere Japan, Rusland, Mexico, Libanon en zelfs Australië! De selectie is dit jaar zelfs zo groot dat ze werd opgedeeld in vier filmblokken, die je kan ontdekken op zondag 8 april (part 1), maandag 9 april (part 2) en zaterdag 14 april (part 3 en part 4).

Absoluut niet te missen in deze selectie zijn het 'Overrun' (trailer) en 'Les Fines Bouches' (trailer), twee Franse films.

COURTS MAIS TRASH

Daarnaast zet het festival ook haar samenwerking verder met het Brussels Independent Short Film Festival, dat carte blanche kreeg voor een selectie van de beste kortfilms van de afgelopen editie van Courts Mais Trash. Wie daar niet kon bijzijn, krijgt op het BIFFF dus een tweede kans om extreme pareltjes als 'Tundra' (Karim Ouelhaj), 'Le Crayon' (Basile Vuillemin) en 'Les Rescapés de l'Impossible: Le convoi de la peur' (Mathieu Berthon) te ontdekken. Afspraak op vrijdag 13 april (!) om 22u.

 


'Tundra' (Karim Ouelhaj)

 

Coverfoto © 'Le Crayon' (Basile Vuillemin)