Festival

Anima 2020

21/02/2020 tot 01/03/2020
Voor de 39e keer al: meer dan honderd bekroonde animatiekortfilms te zien in het Brusselse Flagey en Palace!

Palmares

Nationale Competitie
Beste Belgische Kortfilm - 'On n'est pas près d'être des super héros'
Beste Belgische Studentenfilm - 'Tête de linotte!'
Grand Prix Federatie Wallonië-Brussel - 'Saigon sur Marne'
Auteursprijs SACD - 'Hello, Are We in the Show?'
BeTV-Prijs - 'Un Eldorado'
RTBF-LaTrois-Prijs - 'Tête de linotte!'
Cinergieprijs - 'Tête de linotte!'

Internationale Competitie
Grand Prix - 'Purpleboy'
Special Jury Prize - 'Mr. Mare'
Creative Revelation Award - 'Sh_t Happens'
Speciale Vermelding - 'The Physics of Sorrow'
Speciale Vermelding - 'Mon Juke-box'
Prijs voor Beste VR-Kortfilm - 'Songbird'
Speciale Vermelding, VR-Kortfilm - 'Glad That I Came... Not Sorry to Depart'
Prijs voor Beste Kortfilm, Kinderen - 'The Bird & the Whale'
Speciale Vermelding, Kinderen - 'Smile'
Publieksprijs voor Beste Kortfilm - 'The Physics of Sorrow'
Publieksprijs voor Beste VR-Kortfilm - 'Gloomy Eyes part 3'
Publieksprijs voor Beste Kortfilm, Kinderen - 'Choums Odyssee'
Publieksprijs Animeernacht - 'Wild West Compressed'
Prijs van de Filmkritiek - 'The Physics of Sorrow'

18.02.2020 Arne Reszczynski

Jong en oud zijn tijdens de krokusvakantie opnieuw welkom in het Brusselse Flagey en Cinema Palace voor de nieuwste editie van Anima. Naar jaarlijkse gewoonte verwent het festival je met een arsenaal aan animatiefilms, workshops, expo’s en warme ontmoetingen.

Voor haar 39e editie legt Anima ons in de watten met meer dan honderdtwintig bekroonde kortfilms uit binnen- en buitenland. De officiële selectie van het festival herbergt heel wat must-see's.

Internationale Competitie

Het festival deelt ook mooie prijzen uit, waaronder de door de jury gekozen Grand Prix voor de Beste Internationale Kortfilm. In totaal maken meer dan zestig kortfilms kans op een award. Wij duimen alvast voor enkele films in het bijzonder.

Eén daarvan is het Oscargenomineerde 'Daughter' van Daria Kashcheeva waarin ze haar publiek onderdompelt in een beladen familiedrama tussen vader en dochter. Via stop-motion slaagt ze er wonderwel in de film een menselijk en realistisch kantje te geven.

 


'Daughter' © FAMU

 

Ook het recentste werk van Regina Pessoa viel aardig in de prijzen vorig jaar. Haar ontroerende film 'Uncle Thomas, Accounting for the Days' werd bekroond met onder meer de prijs voor beste kortfilm op de Annie Awards, en de juryprijs voor beste korte animatiefilm op het prestigieuze festival van Annecy.

Regisseur Cintis Lundgren levert na 'Manivald' opnieuw knap werk met 'Toomas Beneath the Valley of the Wild Wolves' over een jonge wolf die noodgedwongen als gigolo gaat werken om zijn gezin te onderhouden. Lundgrens heerlijke komedie is binnenkort ook te zien tijdens Shortscreen 2020 waarvoor je hier nog duotickets kan winnen.

Ook het Hongaarse 'Mr. Mare' en het Canadese meesterwerk 'The Physics of Sorrow' mag je niet missen. Theodore Ushev komt bovendien in hoogsteigen persoon vertellen over het maakproces van zijn laatste film.

 


'The Physics of Sorrow'

 

Nationale Competitie

Uiteraard is er op het grootste animatiefestival van ons land ook plaats voor werk van eigen bodem. Jasmine Elsen kennen we nog van haar RITCS-afstudeerfilm 'Kastaars' waarmee ze een Wildcard van het VAF in de wacht sleepte. Het uitgangspunt van haar nieuwste film 'Carrousel' is de dehumanisatie als gevolg van het wij-zij denken. Elsen neemt je mee in een kleurrijke 2D-geanimeerde wereld, gecombineerd met een sfeervol decor van stof en draad.

Ettelijke identieke figuren ondernemen hopeloze pogingen om blokken ijs te bewaren: het is één van de taferelen die zich afspelen in de experimentele studentenfilm 'Freeze Frame' van Soetkin Verstegen. Op het grootste kortfilmfestival van de wereld in Clermont-Ferrand kreeg de Sint-Lukas-alumna er recent nog een speciale vermelding voor van de jury.

 


'Carrousel' © Animal Tank

 

Ook de nieuwste film van de ons niet onbekende Lia Bertels ('Nuit chérie') gaat in Anima in première.  In 'On n'est pas près d'être des super héros' vertelt ze met een beperkt kleurenpalet over de weg die kinderen afleggen in een immens grote wereld.

De zussen Sine en Imge Ozbilge passeerden met hun film '#21XOXO' eerder al langs Film Fest Gent en het BFI London Film Festival. Op een surreële en humoristische manier werpen de maaksters een blik op de jeugd van de 21ste eeuw. De hedendaagse film over een online zoektocht naar liefde neemt ons mee naar een bizarre, surrealistische verbeeldingswereld.

In het programma Belgische studentenfilms vinden we ook 'Balance' van Timothée Crabbé terug. Zijn poëtische masterfilm viel ons eerder al op, en ging tijdens het Kortfilmfestival Leuven naar huis met een Wildcard.  Zonder woorden levert Crabbé een ontroerende stop-motion af die ons zeven minuten meesleept in de wereld van de acrobaten Alec en Theo.

KASK-alumna Capucine Muller bewijst in haar afstudeerfilm 'Dutchgaria' dan weer dat je plan trekken in het buitenland zonder de taal te beheersen geen lachertje is — in te halen voor wie de vertoning op Filmfestival Oostende en tijdens KASKRITCS heeft gemist.

We geven duotickets weg voor volgende programma's: Best of Shorts 1 op 22 februari om 17u30, Best of Shorts 2 op 23 februari om 17u30, Best of Shorts 3 op 26 februari om 17u30, Best of Shorts 4 op 26 februari om 21u30 en Best of Shorts 5 op 27 februari om 17u30, telkens in Flagey. Neem deel via de link bovenaan deze pagina.

Coverfoto © Anima 2020

Speel mee en win een duoticket voor één van onderstaande kortfilmprogramma's in Flagey. Winnaars worden persoonlijk gecontacteerd.

Best of Shorts 1 (22/2, 17u30)
Best of Shorts 2 (23/2, 17u30)
Best of Shorts 3 (26/2, 17u30)
Best of Shorts 4 (26/2, 21u30)
Best of Shorts 5 (27/2, 17u30)