Festival

Anima 2019

01/03/2019 tot 10/03/2019
Een overaanbod aan prachtige animatiekortfilms. Dit zijn vijf van onze favorieten.

Palmares

Nationale Competitie
Beste Belgische Kortfilm - 'Nuit Chérie'
Grand Prix Federatie Wallonië-Brussel - 'Sous le cartilage des côtes'
Auteursprijs SACD - 'Robo'
BeTV-Prijs - 'Sous le cartilages des côtes'
UBFP/UCC Persprijs - 'Impossible Figures and Other Storiess III'
RTBF-LaTrois-Prijs - 'From the Snow-Covered Hill'
Cinergieprijs - 'Robo'
Best VR Kortfilm Award - 'Gloomy Eyes'
Publieksprijs voor Beste VR Kortfilm - 'Le Cri'

Internationale Competitie
Grand Prix - 'Reruns'
Special Jury Prize - 'Je sors acheter des cigarettes'
Creative Revelation Award - 'Grand Bassin'
Prijs voor Beste Studentenkortfilm - 'Bloem?'
Speciale Vermelding, Studentenkortfilm - 'Sister'
Prijs voor Beste Kortfilm, Kinderfilms - 'One Small Step'
Speciale Vermelding, Kinderfilms - 'Robot and the Whale'
Publieksprijs voor Beste Kortfilm - 'Mind My Mind'
Publieksprijs voor Beste Kortfilm, Kinderfilms - 'One Small Step'
Publieksprijs Animeernacht - 'Bloody Fairy Tales'

01.03.2019 Niels Putman

Het grootste animatiefestival van ons land behoort al jaren tot één van onze favoriete festivals. Ook dit jaar belooft Anima tien dagen lang het allerbeste van wat de animatiewereld te bieden heeft. Van 1 tot 10 maart in Flagey, en elders.

Een groot deel van het programma bestaat uit korte films. Zoals de programmatoren zelf al aangeven in de brochure: “dé beste sectie van het festival”. Een grote verscheidenheid in herkomst en duur, een overvloed aan technieken. Kortom: de kracht van kortfilm. Uit het grote aanbod, kiezen wij onze vijf favorieten uit.

Eén daarvan is het Braziliaans-Franse ‘Guaxuma’ (15') van regisseur Nara Normande. Haar autobiografische documentaire doet qua onderwerp en thematiek soms denken aan Nienke Deutz’ ‘Bloeistraat 11’. Al eindigt het voor de twee boezemvriendinnen in deze zanderige animatie iets minder goed. Normande mixt verschillende technieken in deze ani-docu over groeipijnen, herinneringen, en verlies. Te zien binnen het ‘Best of Shorts 1’-programma, op zaterdag 2 maart om 17u45 en op vrijdag 8 maart om 20u.

 


'Simbiosis Carnal' (Rocio Alvarez)

 

Uit eigen land dingt binnen de Nationale Competitie Bruno Tondeur (‘Deep Space’) mee met zijn nieuwste worp ‘Sous le cartilage des côtes’ (13'). Een typische Tondeur: de donkere mentale strijd van zijn hoofdpersonage wordt heerlijk gecounterd door stevig gesatureerde animatie. Zoals immer; met de nodige seks, drugs en frivole rock ’n roll. Eerder al geselecteerd op het kortfilmfestival in Clermont-Ferrand, en binnenkort ook te zien tijdens Shortscreen in Cinema Nova. Te zien binnen het ‘Dit is Belgisch 1’-programma op maandag 4 maart om 19u30 en woensdag 6 maart om 20u.

 


'Egg' (Martina Scarpelli)

 

Het Frans-Deense ‘Egg’ (12') van Martina Scarpelli is een voltreffer van formaat. De scherpe zwart-wit en vaak surrealistische animatie verbeeldt de strijd van haar eetstoornis. Scarpelli giet alles vormelijk in een prachtig schouwspel, dat tijdig aan de pijn en gruwel van haar aandoening herinnert. De film werd genomineerd voor de 'Short of the Year'-award van Short Film Conference. Te zien binnen het ‘Best of Shorts 4’-programma op dinsdag 5 maart om 22u of woensdag 6 maart om 19u30.

Tijdens de Animeernacht kan je op zaterdagnacht 9 maart in je pyjama neerploffen in de stoeltjes van Studio 4 in Flagey voor een marathon bijtende, subversieve kortfilms die je steevast “uit je comfortzone halen,” aldus de programmatoren. Eén van die geestige films is het Nieuw-Zeelandse ‘Fire in Cardboard City’ (9'): een soort  foute B-actiethriller met zwartgallige humor, maar dan geanimeerd. Want hoe los je een brand op in een stad waar zelfs de wolken van karton zijn?

 


'Guaxuma' (Nara Normande)

 

Het Health Focus-programma is een voorsmaakje van een project dat werd opgestart door de educatieve dienst van PointCulture: een compilatie animatiefilms rond het thema ‘gezondheid’. ‘Simbiosis Carnal’ (10') van Rocio Alvarez presenteert in grote lijnen de symbiose van man en vrouw doorheen de geschiedenis. Dat doet Alvarez met gevoel voor esthetiek (een psychedelische tweekleuren-stijl), humor en in een klare onomwonden taal.

We geven voor elk Best of Shorts-programma vijf duotickets weg. Deelnemen kan via de link bovenaan deze pagina. Het speelschema van de Best of Shorts-compilaties vind je hier.

Coverfoto © Teaser Anima

Speel mee en win een duoticket voor een 'Best of Shorts'-compilatie naar keuze.