Festival

Anima 2018

09/02/2018 tot 18/02/2018
Animatieliefhebbers moeten opnieuw in het Brusselse Flagey zijn voor de nieuwste en beste korte animatiefilms.

Palmares

Nationale Competitie
Beste Belgische Kortfilm - 'Wildebeest'
Grand Prix Federatie Wallonië-Brussel - 'Simbiosis Carnal'
Auteursprijs SACD - 'Wildebeest'
BeTV-Prijs - 'A chacun sa malédiction'
RTBF-LaTrois-Prijs - 'Le Marcheur'
Cinergieprijs - 'Simbiosis Carnal'

Internationale Competitie
Grand Prix - 'The Burden'
Special Jury Prize - 'Weekends'
Special Vermelding - 'Kötü Kiz'
Prijs voor Beste Studentenkortfilm - 'Cops & Robbers'
Speciale Vermelding, Studentenkortfilm - 'Petit Astre'
Speciale Vermelding, Studentenkortfilm - 'Pombo Loves You'
Prijs voor Beste Kortfilm, Kinderfilms - 'La Boite'
Speciale Vermelding, Kinderfilms - 'Löwe'
Prijs Filmkritiek UBFP/UFK - 'Hedgehog's Home'
Publieksprijs voor Beste Kortfilm - 'The Green Bird'
Publieksprijs voor Beste Kortfilm, Kinderfilms - 'Ameise'
Publieksprijs Animeernacht - 'Voyagers'
 

01.02.2018 Liza Brandt

Het Brusselse Flagey wordt de komende tien dagen (9-18 februari) opnieuw dé thuishaven voor animatieliefhebbers van allerlei soort. Voor diegene die Brussel maar ver vinden, neemt Anima ook enkele dagen halte in Gent, Antwerpen, Leuven en Genk. Geen reden dus om niets van dit boeiende festival mee te pikken.

Het festival gaat van start met 'The Breadwinner': de eerste langspeelfilm van de Ierse Nora Towney. De film gaat over een elfjarig meisje dat haar vader wil redden uit de handen van de Taliban en sleepte al een Oscarnominatie in de wacht. Wij zijn uiteraard vooral geïnteresseerd in het kortfilmprogramma en ook daar zien we wat de openingsfilm al illustreerde: Anima besteedt dit jaar extra aandacht aan vrouwelijke filmmakers.
 


'Divers in the Rain' (Pritt Pärn)

 

IN FOCUS

Vorig jaar lag de landenfocus nog in het zuiden van Europa met films uit Spanje en Portugal. Dit jaar krijgen we extra veel films uit Estland te zien. In 1918 brak de Estische Onafhankelijkheidsoorlog uit en die 100ste verjaardag moet gevierd worden. De animatieheld van Estland (en ver daarbuiten), Priit Pärn, komt in hoogsteigen persoon het werk van de afgestudeerden van de Estonian Academy of Arts voorstellen. Ook zijn eigen werk wordt uiteraard getoond: onder andere 'Divers in the Rain' en 'Life Without Gabriela Ferri' worden op het grote scherm geprojecteerd.

Naast deze verjaardag wordt ook de feestdag van Sint Valentijn gevierd. In het programma 'Crazy Love' worden op 14 februari veertien kortfilms vertoond die geflirt en geflikflooi voor elk type geliefden beloven.

NATIONAAL

'Dit is Belgisch' bestaat dit jaar uit twee blokken die strijden in de competitie en één blok dat aandacht geeft aan films die niet direct in een hokje te plaatsen zijn: denk aan muziekclips, TV-series en andere buitenbeentjes. In het competitieluik zien we werk van oudgedienden naast enkele afstudeerfilms staan. Kortfilms die we eerder al zagen op bijvoorbeeld Film Fest Gent en terugkwamen op het Internationaal Kortfilmfestival Leuven zijn de studentenfilms 'Serenitas' en 'Mixed Materials'. Ook publiekslieveling 'Wildebeest' wordt getoond, naast het andere werk uit de stal van productiebedrijf Animal Tank 'The Ape Man'.

Het RITCS levert naast de psychologische triptiek van een eenzame monnik ('Serenitas') ook werk af van het vakhoofd van de animatieafdeling van de Brusselse filmschool. In 'De droom van de steenhouwer' (clip) toont Frits Standaert opnieuw zijn kennis van de klassieke animatietechnieken. Een opvallende afwezige is de winnaar van de VAF Wildcard animatie van dit jaar: Zander Meykens ('XYXX'). Ook (ex-)studenten van de Waalse filmschool La Cambre zijn goed vertegenwoordigd: Pierre Watteyne, Perrine Pype, Jacinthe Folon en Lorène Yavo komen onder meer hun werk voorstellen.


Ontwikkelingsketches 'Fighting Pablo' (Robbe Vervaeke)

 

Enkele animatiefilms die eerder te zien waren op Courts Mais Trash komen ook hier opnieuw aan bod: 'Simbiosis Carnal' (teaser), 'Roues Libres' en 'Schnurksel' zijn drie films die er veelbelovend uitzien. Robbe Vervaeke gaat net als in 'Norman' te werk met olieverfgeanimeerde animatie: we keken er al even naar uit (zie Coming Soon), maar 'Fighting Pablo' is eindelijk klaar om te bewonderen.

In 2016 was Jan Bultheel op Anima nog te gast met zijn indrukwekkende langspeelfilm 'Cafard'. Dit jaar keert hij terug met de kortfilm 'Zondvloed'. Een andere ervaren filmmaker met een opvallend eigen stijl is Pieter Coudyzer. Na drie lovende recensies op deze website (voor 'Our Spot', 'Beast!' en 'De Wake') zijn we erg benieuwd naar 'Urge' (teaser). Ten slotte staat ook de winnaar van de Magritte voor beste animatiekortfilm 'Le Lion et le Singe' op het programma.

INTERNATIONAAL

De internationale competitie bestaat dit jaar uit zes Best of Shorts-blokken, waarvan Best of Shorts 5 enkel gaat om studentenfilms. Best of Shorts 7 toont dan weer uitsluitend documentaires terwijl 'Watch and Dance' ook aan de hipsters onder ons heeft gedacht: het programma belooft met videoclips en reclamefilms (waar véél geld in is gestoken) een uur lang visueel genot.
 


'Negative Space' (Max Porter & Ru Kuwahata) maakte dit jaar kans op een Oscar.

 

De festivalaffiche is dit jaar van de hand van Noémie Marsily en Carl Roossens. Het duo scoorde met hun kortfilm 'Autour du lac' drie sterren op onze website en was vorig jaar ook te gast op Anima met 'Je ne sens plus rien'.

Afsluiten doet het festival naar goede gewoonte met de Animeernacht: een bruisend feest waarbij vijfenveertig films (van een paar seconden tot een paar minuten) worden getoond. Videoperformances met machines van de jaren tachtig tot vandaag (gebracht door V-H-S) wisselen de filmblokken af. Verwacht een feest tot in de vroege uurtjes.

Coverfoto © Anima 2018 (promospot)

Speel mee en win twee duotickets voor deze film.