Festival

Anima 2017

24/02/2017 tot 05/03/2017
Tien dagen lang het grootste animatiefilmfeest van ons land.

Palmares

Nationale Competitie
Beste Belgische Kortfilm - 'Catherine'
Grand Prix Federatie Wallonië-Brussel - 'La Rentrée des classes'
Auteursprijs SACD - 'Pour Une Poignée de girolles'
BeTV-prijs - '69Sec'
RTBF-La Trois-prijs - 'Projection sur canapé'
Cinergieprijs - '69Sec'

Internationale Comeptitie
Grand Prix - 'Among the black waves'
Speciale Prijs van de Jury - 'Decorado'
Prijs voor Beste Studentenkortfilm - 'My Father's Room'
Speciale Vermelding - 'Asphalte'
Beste Kortfilm voor een Jong Publiek - 'La Cage'
Speciale Vermelding, Jong Publiek - 'Jubilé'
Prijs van de Creative Revelatie - 'Blind Vaysha'
Prijs Filmkritiek UBFP/UFK - 'Fragments'
Publieksprijs Beste Kortfilm - 'Blind Vaysha'
Publieksprijs Beste Kinderkortfilm - 'Jubilé'
Publieksprijs Animeernacht - 'Our Wonderful Nature - The Common Chameleon'

02.02.2017 Ellen Van Hoegaerden

Aanhangers van de animatie, verenigt u! Het is weer/al die tijd van het jaar: Anima, hét animatiefilmfestival dat plaatsvindt in de Brusselse contreien, geeft je opnieuw glansrijk de kans om aan al je kijklusten te beantwoorden. Van 24 februari tot en met 5 maart vindt de 36e editie van het internationale festival plaats - het zou al netjes gefluoresceerd in je agenda moeten staan! - en zoals steeds herbergt het oude getrouwe Flagey het grootste deel van dat gebeuren.

Tien dagen lang kan je je laten onderdompelen in een programma van maar liefst 279 films, verdeeld over 98 voorstellingen. Een heerlijk (ont)spannende retraite in de jungle die de animatiewereld is, met ook dit jaar een heleboel kortfilms om in je visuele geheugen op te slaan. Hoe je weg daarin vinden? Gemakkelijk, wij sleuren je er met plezier doorheen.

Nationale Competitie

In de Nationale Competitie vonden we vorig jaar drie programma's 'Dit is Belgisch' terug, maar anno 2017 wordt er al eens een schepje bovenop gedaan. Dit jaar twee extra programma's met kortfilms van eigen bodem. Dit is Belgisch 1 toont films van Belgische professionals, terwijl Dit is Belgisch 2 hun potentiële opvolgers een platform biedt. Studenten Animatie uit de weltierige pot Belgische filmscholen, waar dromen gekneed en netjes ingekleurd worden, doen dan een gooi naar bescheiden erkenning. Daar vind je onder meer 'Antarctica' van KASK-alumni Jeroen Ceulebrouck en 'Play Boys' van Vincent Lynen terug, die beiden eerder deze maand ook al op het kortfilmfestival van Clermont-Ferrand te zien waren. Lynen mocht er zelf een prijs mee naar huis nemen voor zijn heerlijke visie op de machocultuur waarin we leven.

In de (alweer KASK)-bachelorproef 'Ik weet alleen wat ik nu weet' herkennen we de geestige (en soms wat vunzige) strakke lijnen van Joke Van den Hof die we eind vorig jaar ook al zagen passeren in haar masterfilm 'Mamada Perdida'. De 'studentenprenten' moeten helemaal niet onderdoen voor de toppers van de professionals, zoals bijvoorbeeld publiekslieveling 'Catherine', de kortfilm van Britt Raes ('Homemade') die van het ene naar het andere festival huppelt. Ook nieuw werk van gevestigde waarden Roman Klochkov ('Administrators', 'Natasha'), Bob Thissen ('Nothing besides remains'), Sarah Brûlé ('Les arbres naissent sous terre') en Noémie Marsily & Carl Roosen ('Autour du lac', 'Black Socks') staan op de planning.

 


'Ik weet alleen wat ik nu weet' (Joke Van den Hof)

 

Dit is Belgisch 3 presenteert kortfilms buiten competitie, met onder meer nóg meer nieuw werk Klochkov, maar ook van Simon Lynen (broer van) en Simon Medard. Dit is Belgisch 4 en 5, brengt filmvoer voor de allerjongsten om van te smullen. Studio’s La Boîte… (eerder: 'Rumours', 'Totems', 'Tranche de campagne') en Panique! (met meer avonturen over Paard, Cowboy en Indiaan) brengen een compilatie van hun nieuwste producties.

Binnen de Nationale Competitie worden op het einde van de rit de Prijs voor Beste Belgische Kortfilm (twv €2500 geschonken door SABAM), de Grand Prix voor Beste Kortfilm van de Federatie Wallonië-Brussel (twv €2500 geschonken door de eerder genoemde Federatie) en de Auteursprijs (geschonken door het SACD, ook twv €2500) uitgereikt. Ook delen BeTV, RTBF-LaTrois en Cinergie prijzen uit voor respectievelijk uitzendrechten en een elektronisch persdossier.

Internationale Competitie

De competitie wordt danig opgedreven in de internationale categorie. Zoals steeds is dat het meest nagelbijtende deel van het festival, aangezien de kortfilm die de Grand Prix binnenhaalt, meteen op de longlist van de Oscars terecht komt.

 


'LOVE' (Réka Bucsi)

 

Dit jaar omvat het internationale animatiecollectief maar liefst acht verschillende programma’s. Best of Shorts 1 tot 4 tonen prijsbeestjes en nieuwbakken werk van onder andere Theodore Ushev (eerder: 'Rossignols en décembre', 'Tower Bahwer', nu: 'Blind Vaysha'), Digna Van der Put (Oscarinzending voor Nederland met 'Parade') en Franck Dion (eerder: 'Edmon était un âne' & L’inventaire fantôme, nu: 'Une tête disparaît').

De selectie rijgt verschillende festivalhits aan elkaar, waaronder ook nog het Bulgaars-Kroatische 'Traveling Country', het Nieuw-Zeelandse 'Spring Jam', het Poolse 'Cipka' en 'Beside oneself', het Russische 'Among the black waves' en het absolute formidabele 'LOVE'.

Best of Shorts 5 en 6 bundelen het beste van het beste van de internationale studentenfilms, met onder meer grote prijzenbeesten zoals 'Once Upon a Line', 'Garden Party', 'Asphalte' & 'Balcony'.

 


'Cipka' (Renata Gasiorowska)

 

Een vertoning is uiteraard al een cadeau op zich, maar de échte prijzen vallen natuurlijk nog uit te delen. En dat zijn er heel wat. Zo deelt een jury binnen de Internationale Competitie de Grand Prix Anima 2017 uit twv €2500 geschonken door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest aan de Beste Kortfilm. Ook de Beste Internationale Studentenkortfilm en de Beste Internationale Kinderkortfilm zal worden beloond door de jury.

Naast de jury doet uiteindelijk ook het publiek nog haar zegje. Bezoekers van het festival mogen binnen de Internationale Competitie nog een Publieksprijs uitdelen voor de Beste Kortfilm, de Beste Kinderkortfilm én de Beste Kortfilm die vertoond werd binnen de Animeernacht. Last, but not least schenkt ook de pers nog een Prijs Filmkritiek aan de Beste Internationale Kortfilm.

Het houdt hier niet op

Context is alles. Ter aanvulling van de competities, kun je voor een volledige festivalervaring nog heel wat meer beleven tijdens Anima:

… de twee landen die dit jaar een focus op hen gericht krijgen: Italië en Portugal. Die twee zwoele landen krijgen hun beste animatieproducties in de kijker gezet, met een mix van zowel gevestigde waarden als opkomend talent uit beiden landen.

… daarnaast krijgt Fransman Jean-François Laguionie ('The Maid and the Cellist', 'A Random Bomb', 'Rowing Across the Atlantic') de nodige aandacht voor zijn animatiekunde. Over “het leven en werk van deze uitzonderlijke animatiefilmer” wordt overigens ook een documentaire getoond.

Virtual Reality is the new black: nieuwe technologieën komen ook aan bod dankzij een samenwerking tussen Anima en Experience, het Brusselse Virtual Reality Festival. Als je er ooit van droomde terecht te komen in een geanimeerde wereld: dit is je kans!

… en Anima zou Ani-minder zijn zonder het afsluitende Animeernacht. Een eclectisch geheel aan kortfilms die van 21u30 tot de vroege uurtjes duurt. Ideaal voor nachtbrakers en kortfilmkrakers. Dit jaar ook gezellig onder een psychedelisch dekentje gestoken, als kleine hommage aan de evenzeer trippy affiche.

Coverfoto © 'Blind Vaysha' (Theodore Ushev)

Speel mee en win twee duotickets voor deze film.