DVD

Sigur Rós

Valtari Film Experiment

10.09.2013 Niels Putman

In 2012 lanceerde de populaire (en bijna-mythische) Ijslandse post-rockgroep Sigur Rós een kortfilmwedstrijd. Ter ere van hun album ‘Valtari’ verklaarden zij muziek te maken die niet vastgepind ligt rond één bepaalde emotie. In plaats daarvan: ongedwongen klanken met enig mysterie, waarbij fantasie en interpretatie de bovenhand heeft.

Die gedachtegang bleek een voldoende insteek om enkele kortfilmmakers van over de hele wereld, gestuwd door hetzelfde budget, aan het werk te zetten met de nieuwe nummers van het album.

Elke kortfilm focus zicht op één of meerdere tracks en de resultaten zijn verbluffend. De één al sterker dan de ander, maar stuk voor stuk inspirerend en tot de verbeelding sprekend. Opmerkelijk ook, hoe natuur en mysterie twee wederkerende begrippen zijn die in elk filmpje hun daad lijken te doen. De groep koos zelf een - volgens ons zeer terechte - winnaar.

Nu de Ijslandse groep volop de wereld rondtoert met hun nieuwste - en misschien wel betere - album ‘Kveikur’, en daarbij ook twee keer ons land passeerde, is het hoog tijd om de kortfilmparels van deze dvd-box eens vanonder het stof te halen. 

Coverfoto: 'Ekki Múkk' (Nick Abrahams)