DVD

Selected Shorts #15

De 'beste Vlaamse kortfilms' uit 2012.

16.08.2013 Géraldine Beeckman

In aanloop naar het kortfilmfestivalseizoen in België verschijnt een nieuwe Selected Shorts met een greep uit de beste kortfilms van Belgische bodem in 2012. Vorig jaar nog met twee animatiefilms (zie Selected Shorts #14), dit jaar is Selected Shorts #15 helemaal gericht op fictie.

Dus geen plaats voor de animatie 'Natasha' van Roman Klochkov, die op het Kortfilmfestival Leuven nochtans de Prijs van het Publiek voor beste Vlaamse animatie binnenhaalde en op Anima 2012 de SACD-prijs in ontvangst mocht nemen. Ook 'La boîte de sardines' op datzelfde Anima goed voor de Grote Prijs van de Waals-Brusselse Federatie, valt nergens te bespeuren.

Wat we wel terugvinden op Selected Shorts #15: de kortfilm-fictie-toppers van het afgelopen festivaljaar. Films die ene hele resem prijzen binnenhaalden, zoals het autobiografische 'De Naam van de Vader' van Timothy Wennekes dat op het Filmfestival van Gent 2012 goed was voor de prijs voor beste Belgische Studentkortfilm en ook 'Corps perdu' van Lukas Dhont, dat op datzelfde festival een eervolle vermelding kreeg. Nog films van jong en gekend talent: het beklijvende 'Funny Games'-iaanse 'Tsjernobyl Hearts' van Emilie Verhamme, alsook 'Perfect Drug' - de geestverruimende trip van Toon Aerts.


'Dood van een Schaduw' (Tom Van Avermaet)

 

Niet verwonderlijk vinden we 'Dood van een Schaduw' terug in de selectie - publieksfavoriet op IKL én Oscargenomineerd. Maar dit is echter niet de enige Belgische kortfilm op de DVD die het tot in Hollywood schopte: Wouter Bouvijn, die eerder dit jaar de bronzen medaille wist binnen te halen op de Student Academy Awards, zag immers z’n 'Tweesprong' bekroond tot Beste Internationale Film op Hollyshorts Film Festival. Ook 'Mont Blanc' van Gilles Coulier verliet de landsgrenzen en sleepte een nominatie voor een Gouden Palm in Cannes in de wacht. Voorts deden ook de coming-of-age-films 'Kus Me Zachtjes' (Anthony Schatteman) en 'Robyn O.' (Cecilia Verheyden) het niet onverdienstelijk dit jaar. De filmmakers ontvingen respectievelijk onder meer de Humo Award op het IKL en de prijs voor beste kortfilm op het Brussels Film Festival.

Nog meer gezinsdynamiek was te zien in 'Rosa, Zusje van Anna' waarin Janet van den Brandt de relatie en de daarmee gepaard gaande perikelen tussen drie zusjes in beeld brengt. Het absurdistische 'The Importance of Sweet and Salt' van Benoit De Clerck verkent dan weer de cinematografische mogelijkheden van een reeds overleden doch sprekende vis en mocht daarvoor op het IKL de Prijs van de Jury voor Beste Vlaamse Fictiefilm mee naar huis nemen. En met 'Rotkop' bewezen Raf en Jan Roosens dat ook de belevenissen van een vijftienjarige vlegel een publiek kunnen beroeren. De film won de Prijs voor Beste Kortfilm op het Slamdance Festival in de VS.

Als vanouds bekijken we Selected Shorts dus als een aardige bloemlezing, een best of van de Belgische kortfilm in 2012, en als een voorproefje van het moois dat deze filmmakers ons in de toekomst nog kunnen brengen. Goed om weten: Selected Shorts #15 is een dubbeluitgave, met zowel een DVD- als Blu-rayschijf.

Coverfoto: 'The Importance of Sweet and Salt' (Benoît De Clerck)