DVD

Cinema16 - American Short Films

Amerikaanse kortfilmklassiekers verzameld.

16.11.2014 Ils Huygens

De Cinema16-dvd’s worden vanaf deze week in België verdeeld. Kortfilm-producer Luke Morris startte de reeks om de aandacht voor kortfilm bij een groter publiek te verspreiden en om interessante kortfilms ook beschikbaar te maken nadat ze hun festivalcarrière doorlopen hebben. Voor de eerste reeks maakte hij een topverzameling Britse kortfilmklassiekers en herhaalde dit later nog eens met Europese regisseurs.

Nu vangen we alvast aan met de Amerikaanse editie. De laatste dvd presenteert een selectie Amerikaans toptalent waaronder grote namen als George Lucas, Gus van Sant, Tim Burton, Alexander Payne en Andy Warhol. Daarnaast zijn er ook jonge talenten zoals de winnaar van het Sundance festival van 2006, Adam Parish King, met daarnaast ook avant-garde klassiekers zoals 'Necrology' of Maya Derens 'Meshes of the Afternoon'.

Bijna alle films zijn voorzien van audiocommentaar van de regisseur en de films zelf zijn vijftalig ondertiteld. De dvd biedt een ruime variatie aan genres en stijlen van documentaire tot stop motion, kleur en zwart wit, van experimenteel tot komedie. Als er al een rode draad door de filmpjes loopt is het misschien wel de stad New York, die toch wel in opvallend veel filmpjes een belangrijke rol speelt.

Coverfoto: 'Meshes of the Afternoon' (Maya Deren)