Nieuws

Wie wint de eerste Ensor voor Beste Vlaamse Kortfilm?

Wordt het 'Provence', 'Our song to war' of 'Pathetiek'?
11.09.2019 Niels Putman

In juli kondigden we aan dat de Ensors voortaan één beeldje voor een Vlaamse kortfilm gereserveerd houden. Aanstaande zaterdag weten we welke film die grote eer te beurt valt: ‘Provence’, ‘Pathetiek’ of ‘Our song to war’?

In de afgelopen jaren waren er Ensors voor Beste Korte Animatiefilm, Beste Korte Fictiefilm en Beste Cinematografie in een korte film. Een soortgelijke driedeling zou oorspronkelijk ook doorschemeren in de lijst met nominaties, met een genomineerde kortfilm in de categorie ‘fictie’, ‘animatie’, en ‘documentaire’.

Van dat principe is de jury meteen afgestapt, althans voor dit jaar. Ondanks wat de organisatie achter de Ensors eerder aankondigde, werd geen animatiefilm genomineerd. Jammer, zeker als je weet dat knappe films zoals ‘Bloeistraat 11’, ‘Botvieren’ en ‘Heen en weer’ in aanmerking kwamen. De vraag is alleen: werden die films ook ingestuurd? Fictiefilms ‘Provence’ en ‘Pathetiek’ maken wel kans, net als de hybride documentaire ‘Our song to war’ van Juanita Onzaga.

De RITCS-afstudeerfilm van Kato De Boeck lijkt op papier de grootste kanshebber. De film – “van een uitzonderlijk niveau voor een studentenfilm”, schreven wij – ging onder bejubelende woorden eerder al aan de haal met de publieksprijs tijdens Film Fest Gent en vier prijzen op het Kortfilmfestival Leuven, om daarna langs menig nationale en internationale festivals te touren. Een Ensor zou de kers op de taart zijn.

Al zijn ook de kansen van Onzaga’s experimentele documentaire niet te onderschatten. ‘Our song to war’ ging in première in Cannes vorig jaar en werd vervolgens op maar liefst zeventig internationale festivals geselecteerd. Met haar film bouwt Onzaga resoluut verder op de spirituele denkpistes die in haar vorige documentaire ook al aan bod kwamen.

In de jury zetelen Marc James Roels (co-regisseur van ‘Ce magnifique gâteau!’ dat diezelfde avond kans maakt op vijf Ensors), Daniel Lambo (‘Duts’) en Mathieu Mortelmans (‘Bastaard’, ‘Complices’, ‘Les Naufragés’). Wie zij de eer gunnen om voor de allereerste keer de Ensor voor Beste Vlaamse Kortfilm in ontvangst te nemen, ontdekken we tijdens het Gala van de Ensors op zaterdag 14 september in Kursaal Oostende.

Coverfoto © 'Provence' (Kato De Boeck)