Nieuws

Vrouwelijke regisseurs kapen prijzen weg op JEF Festival

De kortfilm 'Howling' van Laura Van Haecke werd door de jury én het publiek gekroond.

Tags

22.02.2021 Niels Putman

Afgelopen zondagmiddag werden de prijzen voor de beste jeugdfilms van JEF Festival 2021 uitgedeeld. De winnaars van de 33ste editie werden bekend gemaakt door presentator Dempsey Hendrickx via livestream. Alle bekroonde films zijn nog online te bekijken t.e.m. 28 februari, samen met de rest van het festivalprogramma.

Tijdens de award ceremonie zondagmiddag op het JEF festival in Zuiderpershuis (Antwerpen) werden de prijzen voor de beste jeugdfilms uitgedeeld door Dempsey Hendrickx (bekend van 'De Buurtpolitie' en als één van de Ketnet-Helden). Hij had de eer om de winnaars bekend te maken, live in een aangeklede studio, terwijl het publiek thuis meekeek. Enkele filmmakers van de bekroonde Belgische films waren ook fysiek aanwezig om hun award in ontvangst te nemen.

De internationale professionele jury gaf volgende prijzen:

— Prijs voor Beste Langspeelfilm: 'Hitler heeft mijn roze konijn gestolen' van Caroline Link (Duitsland)
— Prijs voor Beste Kortfilm: 'Howling' van Laura Van Haecke (België)
— Prijs voor Beste Korte Documentaire: 'Meisjesjongensmix' van Lara Aerts (Nederland)

"We zijn blij dat de drie winnende films van het festival door vrouwelijke regisseurs gemaakt werden."

De drie winnende films hebben één opvallend element met elkaar gemeen. Juryleden Charlotte Giese (Danish Film Institute, Denemarken), Marga Almirall Rotés (programmator van het Women’s International Film Festival, Spanje), Sérgio Marques (filmambassadeur met o.a. een rondreizende opblaasbare bioscoop, Portugal) en Maryam K. Hedayat (regisseur en beeldend kunstenaar, België) leggen uit:

"We zijn blij dat de drie winnende films van het festival door vrouwelijke regisseurs gemaakt werden. De keuze was toevallig en uitsluitend op basis van hun verdienste. Het waren sterke, kwalitatief hoogstaande films die drie heel verschillende verteltechnieken hanteerden. Ze waren poëtisch, visueel krachtig, ze zetten ons aan het denken en ze zouden door een breed publiek gezien moeten worden. Maar het allerbelangrijkste is dat het films zijn waarvan zowel kinderen als volwassenen kunnen genieten en dat is een maatstaf voor heel goede films!"

 

Ook de Publieksprijs ging naar de Belgische kortfilm 'Howling' van Laura Van Haecke. Bezoekers konden t.e.m. 20 februari hun stem online uitbrengen op de hele kortfilmcompetitie (10 kortfilms en 8 korte documentaires).

 


Renate Raman en Joren Slaets van 'Yaren en de zon' © JEF (Wolfs Faye)

 

De kinderjury’s in Antwerpen en Brugge (telkens 7 kinderen tussen 9 en 12 jaar) bekeken tijdens de krokusvakantie alle 28 films in de verschillende competities. Dit was hun eigenzinnige keuze:

— Prijs voor Beste Langspeelfilm: 'Triple trouble' van Marta Krawowska (Polen)
— Prijs voor Beste Kortfilm: 'Het sledekoor' van Torfinn Iversen (Noorwegen)
— Prijs voor Beste Korte Documentaire: 'Yaren en de zon' van Renate Raman en Joren Slaets (België)

De Belgische docu 'Yaren en de zon' maakt deel uit van Ket & Doc, het project van VAF, Ketnet en JEF waarin jaarlijks vijf jeugddocumentaires worden ontwikkeld. Yaren en de zon gaat over een kamp voor kinderen die allemaal een belangrijk persoon in hun leven hebben verloren. De kinderjury koos voor deze documentaire omdat “een gevoelig thema centraal staat. De oprechtheid waarmee het verhaal getoond werd, raakte ons en leert hoe je omgaat met mensen in zo’n situatie.”

De leden van de studentencompetitie jury kozen dan weer unaniem voor de kortfilm 'Sorry, I don't understand' van de Belgische filmmaker Natalie Feoktistova. “De regisseur vertelt op heldere wijze een gelaagd verhaal via een meesterlijke animatietechniek, met veel oog voor detail en humor.” De jury is ervan overtuigd dat de kortfilm zowel in België als in het buitenland nog veel kijkers zal weten te bekoren.

Er was ook nog de JEF in het ziekenhuisjury. Kinderen met een beperkte mobiliteit kunnen vanuit het ziekenhuis, revalidatiecentrum of zelfs thuis genieten van de beste jeugdfilms en tijdens de festivalperiode een stem uitbrengen op hun favoriete kortfilm in competitie. Die prijs ging naar de 'Matilda en het reservehoofd' van Ignas Meilūnas uit Litouwen.

De winnaars ontvangen een JEF award en verschillende geldprijzen en productionele ondersteuning, met de steun van TENTOO, Camalot en Option Media. Goed nieuws is dat het publiek alle bekroonde films, samen met de rest van het festivalaanbod, nog online kan bekijken t.e.m. zondag 28 februari. Het aanbod bestaat uit een programma van 55 heel diverse films en een gratis medialab, dat je online én op enkele buitenlocaties kan ontdekken. Je speelt er ook Cats en coins (6+) van de Belgische maker Siegfried Croes, dat als beste game werd bekroond door de kinderjury. Het festival telde intussen al meer dan 8000 Vlaamse bezoekers.

Ontdek het programma op online.jeffestival.be en hier het volledig palmares.

Coverfoto © JEF (Wolfs Faye)
Perstekst © JEF