Artikel

Van de opnamestudio naar de video- & kortfilmset

Hoe vrouwelijke artiesten hun muziek steeds meer zelf naar video vertalen

Van Lana del Rey, over Janelle Monáe en M.I.A., tot Charli XCX.
03.04.2020 Simon Hendrickx

Muziek en beeld gaan al decennialang hand in hand maar voor veel hedendaagse topmuzikanten blijven videoclips aan belang winnen: popsterren nemen steeds vaker zelf de regie in handen, albums worden aangekondigd met trailers en ook kortfilms zijn regelmatig trouwe metgezellen van nieuwe lp’s. Opvallend: vooral vrouwelijke artiesten lijken de drijvende kracht achter deze tendensen. Wij lijsten negen noemenswaardige projecten voor je op om te beluisteren én te bekijken.
 

1. Lana Del Rey — Tropico & Norman F*cking Rockwel, Bartender, Happiness is a Butterfly

 

Zo’n zeven jaar geleden deelde Lana Del Rey, toen nog een newbie, haar ambitieuze ‘Tropico’-project met de wereld. In net geen half uur wordt een moderne versie van het verhaal van Adam en Eva verteld die, na te worden verbannen uit de Tuin van Eden, in Los Angeles terecht komen. Del Rey vertolkt niet enkel Eva én Moeder Maria, maar schreef ook het scenario van dit visuele project.

Trouwens niet de laatste keer dat de zangeres buiten haar muzikale oevers trad: ook voor de videoclip van de singles Norman F*cking Rockwell, Bartender en Happiness Is A Butterfly op haar recentste plaat, werkte ze nauw samen met haar zus Chuck Grant die regisseerde, terwijl Del Rey monteerde. De drie singles werden samengebald in één video die serveert waar de Amerikaanse zangers voor bekend staat: nostalgische beelden, uitgewassen kleuren en een 8mm-effect.
 

2. Janelle Monáe — Many Moons

 

Dat actrice-zangeres Janelle Monáe ('Moonlight', 'Hidden Figures') voor was op haar tijd, maakte ze in 2009 al duidelijk met de kortfilm die het nummer 'Many Moons' van haar debuut ep Metropolis vergezelde. De kortfilm speelt zich af in de gelijknamige dystopische stad waarin androids de rijken dienen. 'Many Moons' toont de veiling van dergelijke androids. De muzikale begeleiding van de veiling gebeurt door Cindi Mayweather, de ArchAndroid, of ook wel Monáe’s alter ego. Wie naar de credits kijkt, zal zien dat Janelle Monáe co-regisseerde.

De titel van Monáe's allereerste ep refereert uiteraard naar Fritz Lang’s science-fiction klassieker. De thematieken zijn dan ook gelijkend: zowel in Monáe’s als Langs versie is de stad Metropolis onderverdeeld in de arbeidersklasse en de bourgeoisie. Zoals de robot Maria in 1927 de arbeidersklasse leidde en redde, doet Monáe’s Cindi Mayweather hetzelfde voor haar mede-androïden.  
 

3. Megan Thee Stallion — Captain Hook

 

Een week na de release van haar laatste ep Suga, verwende Megan Thee Stallion haar fans met een video voor het nummer ‘Captain Hook’ die opende met de gezegende woorden “directed by Megan Thee Stallion”. Naast het schrijven van haar eigen catchy bars kan de Amerikaanse rapper ook regisseren. Het resultaat: een twerkende Thee Stallion in de studio die rapt over haar voorkeur voor mannelijke genitaliën. She likes it raunchy en is niet verlegen dat met de wereld te delen.
 

4. M.I.A. — Born Free & Borders

 

Zij die haar kennen, weten dat M.I.A. (de artiestennaam van Maya Arulpragasam) een groot hart voor activisme heeft. Dat toonde ze in 2010 al in de kortfilm die ze co-regisseerde voor het nummer ‘Born Free’, waarin ze een genocide tegen roodharige mensen verbeeldt. Een film vol bruut geweld, wapengebruik en bloederige taferelen: gruwelijke beelden waardoor de video, terecht, voorafgegaan wordt door een trigger warning. Op de dag van release werd de videoclip meteen offline gehaald omwille van het expliciete karakter. Ook de re-release een dag later, dit keer met een leeftijdsbeperking, werd van YouTube gezwierd.

De wil om op te komen voor gerechtigheid is nooit ver weg bij de Britse rapster met Tamil Sri Lankaanse roots. Zo kondigde ze in 2016 haar vijfde album AIM aan met ‘Borders’, een politiek geladen single met een even politiek geladen video die M.I.A. bovendien zelf regisseerde.
 

5. Tommy Genesis — God Is Wild

 

Tommy Genesis verplaatste zich al een tijdje binnen muzikale sferen, maar een album bleef lang uit. Tot 2018, toen haar debuut het levenslicht zag: balancerend op de grens tussen pop pur sang en rap. Samen met haar debuutalbum 'God Is Wild' lanceerde ze ook een bijhorende kortfilm. Daarin zien we Tommy als duivelsgebroed die door haar oversten verstoten wordt, van haar horens wordt ontdaan en haar weg naar het licht vindt.

Dat contrast tussen goed en slecht vinden we ook terug in Genesis Yasmine Mohanraj, de echte naam die achter Tommy Genesis schuilgaat. Zo oogt de zangeres nog erg jong en onschuldig met grote Bambi-ogen waar ze de wereld mee aanschouwt, maar bezingt ze tegelijkertijd expliciete taferelen die niet complementair zijn met haar jeugdige onschuldige uitstraling. Conform met de dualiteit van de genres die ze beoefent: het frisse pop-karakter wordt stevig gecounterd door rauwe, ruige rap.
 

6. FKA twigs — Home With You

FKA twigs tekent steevast voor esthetische pareltjes als muziekvideo’s. Dat liet de Britse R&B-artiest in het verleden al merken, maar ook met haar meest recente videoclips voor bijvoorbeeld 'Cellophane' bewijst ze dat.

In ‘Home With You’, de video die twigs zelf regisseerde, krijgen we een verloren artiest te zien, overprikkeld door drugs, de stad en feestjes. Haar toevluchtsoord is haar thuis: gewikkeld in witte lakens en een ooglapje vindt ze haar innerlijke rust terug. Zoals het nummer een streling is voor het oor, is de video er een voor het oog.
 

7. Weyes Blood — Movies

 

Jammer genoeg nog geen naam die vaste grond vond in menig huishoudens. Weyes Blood bracht met 'Movies’ nochtans een van de mooiste nummers (en video’s!) van 2019 uit. De Amerikaanse singer-songwriter schreef dat nummer niet enkel, ze regisseerde ook zelf de adembenemende bijhorende video.

We zien Natalie Mering in wat lijkt op een trouwkleed, ronddrijvend in het water, begeleid door de hemelse, doch onheilspellende begintonen van de single. In dat nummer verlangt ze naar een leven dat even compleet als perfect is zoals die van op het witte doek. “The meaning of life doesn't seem to shine like that screen," vat Mering het zelf raak samen.
 

8. Caroline Polachek — So Hot You’re Hurting My Feelings

Caroline Polachek nam al veel identiteiten aan: als de helft van de band Chairlift, het alter ego Ramona Lisa, en nu ook als regisseur. Voor de single ‘So Hot You’re Hurting My Feelings’ nam ze samen met Matt Copson plaats in de regiestoel voor een visualisatie van het nummer.

Polachek, gehuld in een schoolmeisjesoutfit, bezingt een onbereikbare liefde: zo ver weg van haar (en zo knap) dat het haar fysiek pijn doet. Dus doet de zangeres het enige dat haar nog rest: ronddansen in de hel om haar hartzeer te verlichten.
 

9. Charli XCX — Boys

 

De release van ‘Boys’ kwam vlak na haar alom geprezen mixtape ‘Number 1 Angel’. Een nummer dat de norm omdraait: niet de vrouwen worden begluurd, maar wel de mannen worden vanuit elke hoek bekeken. Daarbovenop is ook de regisseursstoel, die doorgaans nog het vaakst door mannen wordt bezet, door een vrouw ingenomen, namelijk Charli XCX zelf.

Het resultaat: een star studded video — onder andere Diplo, Vampire Weekend's Ezra Koonig, acteur Riz Ahmed & superproducer Jack Antonoff passeren de revue. Een video die gonst van het plezier en vertier, niet toevallig XCX’s handelsmerk.