Nieuws

VAF Wildcards 2019 uitgereikt!

De belangrijkste filmprijzen van Vlaanderen zijn uitgedeeld.

Lees meer over

08.12.2019 Niels Putman

Afgelopen weekend werden voor de vijftiende keer de VAF Wildcards uitgereikt. Met een totale waarde van 245 000 euro zijn die wildcards de grootste filmprijzen van het land, en dus felbegeerd onder alle afstuderende filmmakers.

Vorig jaar gingen alle Wildcards naar enkel vrouwelijke regisseurs: voor het eerst werd toen in elke sectie ook maar één wildcard uitgedeeld, in plaats van twee voor de meeste categorieën. Gelukkig werd dit jaar deels op die beslissing teruggekomen en krijgen opnieuw twee fictieregisseurs een duwtje in de rug.

Zo werd onder meer Dorian Jespers met zijn opmerkelijke KASK-afstudeerfilmSun Dog’ (21') bekroond, nadat zijn film ook al een speciale vermelding kreeg tijdens Film Fest Gent. De jury was naar eigen zeggen “getriggerd door de sfeer en de arena van de film” en had het over “een eigenzinnige filmmaker die zijn eigen stem durft te gebruiken”. De film gaat eind januari in internationale première in Rotterdam.

 


'Gyre'

 

Uit dezelfde school krijgt ook Charlotte Lybaert €60 000 toegeworpen. Terecht ook, haar “mysterieuze en poëtische film straalt erg veel maturiteit uit,” aldus de jury. Haar film 'Gyre' (20') werd eerder vertoond op Film Fest Gent en kreeg de prijs voor het Beste Debuut tijdens Kortfilmfestival Leuven. 'Gyre' opent later deze week het eerste deel van Kort Applaus: KASKRITCS.

De documentairemakers moeten het met één wildcard stellen, en die gaat naar Jaan Stevens die met zijn RITCS-film ‘Voor Eunice’ (31') een opmerkelijk intiem portret maakte van twee jonge meisjes die opgroeien in een kansarme omgeving. De film is op woensdag 18 december te zien tijdens Kort Applaus: KASKRITCS, deel 2.

Uit dezelfde stal krijgt ook Elie Maissin een Wildcard FilmLab voor haar experimentele single-screen film ‘Het Huis’ ('La chambre') (25'): “een maatschappelijk relevante film die op een gedurfde wijze en met erg interessante eigen stijl een inkijk in het leven van de personages geeft.”

 


'Voor Eunice'

 

Het LUCA-eindwerk van Timothée Crabbé viel ons eerder ook al op. Zijn poëtische stop-motionfilm 'Balance' (7') over twee acrobaten bewees voor de jury zijn “erg gedreven en veelbelovend talent”. Zijn film maakte in Leuven ook deel uit van de Vlaamse Animatiecompetitie, en wordt nu door het VAF bekroodn met een Wildcard ter waarde van €60 000.

De VAF Wildcards worden sinds 2005 uitgereikt en zijn een begrip in de Vlaamse filmwereld. De winnaars krijgen de kans om een eerste buitenschools project te maken, onder begeleiding van een individuele coach en met financiële ondersteuning van het VAF. Het maakt van de VAF Wildcards een onmisbaar instrument om nieuw en veelbelovend talent te begeleiden van de schoolbanken naar de professionele Vlaamse filmwereld.

In totaal werden 62 films van pas afgestudeerde filmmakers ingeschreven voor de Wildcardcompetitie van dit jaar: 25 fictiefilms, 13 documentaires, 15 animatiefilms en 9 experimentele single-screenwerken voor de FilmLab-categorie. De winnaars zijn gekozen door een gespecialiseerde jury, met daarin bekende namen uit de Vlaamse filmwereld zoals Film Fest Gent-programmadirecteur Wim De Witte, Canvas-netcoördinator Simon Vrebos en actrice Ruth Bequart. Daarnaast zetelden met Juanita Onzaga, Mieriën Coppens, Nienke Deutz en Miwako Van Wayenberg ook enkele voormalige VAF Wildcardlaureaten in de jury.

Er worden Wildcards uitgereikt in alle categorieën die het VAF ondersteunt: twee Wildcards Fictie (60.000 EUR), een Wildcard Documentaire (40.000 EUR), een Wildcard Animatie (60.000 EUR) en een Wildcard FilmLab (25.000). Een eervolle vermelding is goed voor waardebonnen van de facilitaire bedrijven Camalot en Flow – die waren er dit jaar voor Martijn Van de Wiele (‘The Afterlife of Fatherbird’) en Axelle Lenaerts (‘Okaeri’), allebei KASK-studenten.

Coverfoto © 'Sun Dog' (Dorian Jespers)