Nieuws

Twee korte animatiefilms samen op bioscooptournee.

Prachtig: twee prijzenwinnende kortfilms zijn vanaf december samen te zien in verschillende Belgische arthousebioscopen.
20.11.2018 Niels Putman

Vrij uniek: filmverdeler Lumière brengt vanaf 19 december een double-bill van twee korte animatiefilms in de Belgische bioscopen. Het gaat om internationale festivalsuccessen ‘Ce Magnifique Gâteau!’ en ‘Bloeistraat 11’.

Zes jaar na hun alom bejubelde kortfilm ‘Oh Willy…’ (meer dan honderdvijftig festivalselecties wereldwijd, en zeker voor de helft zoveel prijzen) mochten Emma De Swaef en Marc James Roels hun nieuwe stop-motion film ‘Ce Magnifique Gâteau!’ eerder dit jaar al voorstellen in Cannes. Sindsdien trekt de film de wereld rond langs grote festivals en verzamelde prijzen in onder meer Annecy (Prix André Martin), Zagreb (Best Feature Film Grand Prix) en Toronto (Special Jury Mention).

De film is een 44 minuten durende middellange geanimeerde anthologiefilm die zich afspeelt in koloniaal Afrika in de late 19e eeuw. In hun film “verheffen De Swaef & Roels hun kleine meesterwerkjes van wol, vilt en textiel resoluut tot grote kunst,” schreven wij eerder in een bespreking.

 


'Ce Magnifique Gâteau!' (Emma De Swaef & Marc James Roels)

 

Geweldig dat de film na een mooie festivalreis nu aan een bioscooptournee mag beginnen. Zeker omdat je voor de prijs van één ook een tweede prachtfilm krijgt aangeboden. In ‘Bloeistraat 11’ vertelt Nienke Deutz het verhaal van twee onafscheidelijke vriendinnen wiens samenzijn tijdens de zomer op de proef wordt gesteld door de tussenkomt van de puberteit.

Deutz is een Nederlandse regisseur die afstudeerde aan KASK in Gent. Haar masterfilm ‘Eén, twee, drie piano’ leverde haar een Wildcard van het Vlaams Audiovisueel Fonds op, waarmee ze nu haar eerste professionele kortfilm afronde. In haar nieuwe film intrigeert de grafische benadering van haar tedere, universele verhaal rond vriendschap. Het Amerikaanse vakblad Variety noemde de film eerder al “de vrucht van de bloeiende Vlaamse animatieschool”, wij onderstrepen ook graag nog de "bitterzoete complexiteit" waarmee de regisseur haar verhaal brengt.

'Bloeistraat 11' werd ondertussen op zeventig festivals vertoond wereldwijd, en de teller blijft maar lopen. Op het toonaangevende animatiefestival in Annecy werd de film dubbel bekroond.

Vanaf 19 december is dit speciale kortfilmprogramma te zien in verschillende Belgische bioscopen. Beide kortfilms zijn binnenkort ook te zien tijdens het Kortfilmfestival Leuven (1-7 december).

Coverfoto © ‘Ce Magnifique Gâteau!’ (Emma De Swaef & Marc James Roels) & ‘Bloeistraat 11’ (Nienke Deutz)