Artikel

Scenariosoftware

Welke software kan jou helpen bij het schrijven van een scenario?
29.05.2019 BREEDBEELD Redactie

Het schrijven van een scenario doe je in een bepaalde structuur. Die structuur biedt overzicht en dient er voor om makkelijk zaken terug te vinden tijdens het plannen van de opnames en tijdens het draaien zelf.

Je scenario is dus niet louter je verhaal met uitgeschreven dialogen, maar ook een instrument voor jezelf, je cast en crew, met info over kostuums, props, locaties, personages, licht en geluid. Schrijven in een scenarioprogramma is handig om te structureren en spaart je bovendien heel wat tijd en geklooi in Word uit.

Final Draft is in de professionele wereld zowat het standaardprogramma als het gaat over scenariosoftware. Ook Celtx is een veelgebruikt programma dat via de cloud werkt. Celtx biedt naast scenario ook heel wat tools om je opnames en voorbereidingen te organiseren. Beide programma’s zijn betalend. Daarnaast zijn er ook een heleboel gratis opties.

Trelby
Trelby is een volledig gratis open source-programma dat je zonder beperkingen kan gebruiken, waarmee je ook final draft en celtx-bestanden kan openen. Niet beschikbaar op Mac.

Fade in
Fade in is een betalend programma, maar met een gratis versie waar je, zonder de toeters en bellen van de betalende versie, alles mee kan wat je nodig hebt. Werkt zowel op Windows als Mac.

Highland
Highland is een gratis scenarioprogramma, enkel beschikbaar op Mac.

Writerduet
Writerduet is een programma, specifiek gericht op schrijvers die samenwerken. Met Writerduet kan je met twee scenaristen tegelijkertijd aan een script werken. Writerduet is op zich een betalend programma, maar de proefversie laat je toe om zonder beperkingen drie scripts te schrijven.

Kortfilm.be & BREEDBEELD slaan de handen in mekaar om in 10 dossiers de verschillende fases van het filmproces te doorlopen en uit te spitten, met artikels, interviews, tips en tricks. Klik verder naar Dossier: Scenario en Dossier: Productie.