Nieuws

Ook Egyptisch-Belgische co-productie maakt kans op Gouden Palm!

Belgische co-productie geselecteerd voor de Officiële Kortfilmcompetitie in Cannes.
22.06.2020 Niels Putman

Naast 'Stephanie' van Leonardo Van Dijl maakt ook 'I Am Afraid to Forget Your Face' van de Egyptisch-Belgische Sameh Alaa kans op de Gouden Palm voor Beste Kortfilm in Cannes. Een primeur: het is de eerste Egyptische kortfilm ooit die geselecteerd werd voor de kortfilmcompetitie van het Franse festival.

Regisseur Sameh Alaa heeft Egyptische roots, maar woont en werkt ondertussen al vijf jaar in Brussel. Via zijn filmstudies kwam hij in Europa terecht — hij liep school aan het Praagse FAMU en het Parijse EICAR. Hij regiseert regelmatig commericals voor het Franse productiehuis Trema Productions.

Alaa's film 'I Am Afraid to Forget Your Face' is een co-productie tussen Egypte, België, Frankrijk en Qatar. Zijn film een sociaal drama dat zich afspeelt in Caïro, waarin de 16-jarige Adam tegen beter weten in een poging onderneemt om nog even te worden herenigd met zijn geliefde. De Brusselse Liesbeth De Mey was als script consultant betrokken bij de film. Ook Alaa's vorige film 'Fifteen', tevens een co-productie met België, ging al de wereld rond en werd onder meer geselecteerd op het Canadese TIFF.

'I Am Afraid to Forget Your Face' zal voor het eerste te zien zijn in de herfst van 2020, op een officiële vertoning van de competitie in het Palais des Festivals. Een concrete datum moet nog worden bekend gemaakt, alsook de jury die zal bepalen over welke film uiteindelijk met de Gouden Palm wordt bekroond. De film wordt her en der getipt als grote kanshebber voor de hoofdprijs.

Dit is de volledige lijst van kortfilms in competitie:

— 'I Am Afraid to Forget Your Face' (Sameh Alaa, Egypte)
— 'Filles bleues, peur blanche' (Marie Jacotey & Lola Halifa-Legrand, Frankrijk)
— 'Motorway65' (Evi Kalogiropoulou, Griekenland)
— 'Sudden Light' (Sophie Littman, Verenigd Koninkrijk)
— 'Son of Sodom' (Theo Montoya, Colombia)
— 'Camille sans contact' (Paul Nouhet, Frankrijk)
— 'O Cordeiro de Deus' (David Pinheiro Vicente, Portugal)
— 'Shiluus' (Lkhagvadulam Purev-Ochir, Mongolië)
— 'Benjamin, Benny, Ben' (Paul Shkordoff, Canada)
— 'Stephanie' (Leonardo Van Dijl, België)
— 'David' (Zachary Woods, Verenigde Staten)

Coverfoto © 'I Am Afraid to Forget Your Face' (Sameh Alaa)