Nieuws

Leonardo Van Dijls 'Stephanie' wint Ensor voor Beste Kortfilm

De Ensor Academie selecteerde de film uit negen nominaties.

Lees meer over

21.01.2021 Niels Putman

Leonardo Van Dijl (28) uit Kortrijk maakte vorig jaar deel uit van de officiële selectie van het filmfestival van Cannes met zijn kortfilm 'Stephanie' en gaat in 2021 met de Ensor voor Beste Kortfilm naar huis. Charlotte Verwimp, die de hoofdrol vertolkt, nam de Ensor in ontvangst.

Een driekoppige professionele jury, bestaande uit Bülent Öztürk ('Houses With Small Windows', ''), Britt Raes ('Catherine') en Kristof Bilsen ('Mother') selecteerde uit tachtig ingeschreven projecten negen kortfilms. “We kozen voor films die met hun vertelling het louter narratieve overstijgen, films waarin de beeldtaal en het geluid integraal het verhaal vertellen” zegt de jury. “We werden geraakt door films die een visuele schoonheid combineren met authenticiteit, vernieuwing en poëzie.”

Vervolgens stemde De Ensor Academie 'Stephanie' van Leonardo Van Dijl als winnaar van de Ensor voor Beste Kortfilm.

'Stephanie' is de derde en laatste film van Van Dijls sportieve drieluik. In 2013 begon hij aan de LUCA School of Arts in Brussel aan zijn debuut 'Get Ripped', dat tijdens Outfest Los Angeles de Grand Jury Award in de wacht sleepte.  Zijn tweede (afstudeer)film 'Umpire' debuteerde op het Filmfestival van Locarno en kreeg een eervolle vermelding op San Sebastian Film Festival. 'Umpire' leverde hem als kers op de taart een Wildcard (60.000 euro) van het Vlaams Audiovisueel Fonds op. Dankzij deze steun kon hij, onder begeleiding van Fien Troch en productiehuis De Wereldvrede, zijn project 'Stephanie' verwezenlijken.

'Stephanie' vertelt het verhaal van een elfjarige gymnaste, vastberaden om de landstitel te bemachtigen ondanks de hoge verwachtingen die daarmee gepaard gaan. De hoofdrolspeelster Charlotte Verwimp, die de Ensor in ontvangst nam, heeft heel wat gelijkenissen met haar personage. Ze is dit jaar gestart in het middelbaar van de Topsportschool in Gent en heeft al veel moeten opgeven om daar te geraken. Het was voor haar een hele eer om de Ensor in ontvangst te mogen nemen. Graag bedankt ze haar tegenspeelster Sofie Decleir, regisseur Leonardo Van Dijl en de hele cast en crew voor de fijne draaiperiode.

Naast zijn kortfilms werkt Van Dijl ook aan reclame- en muziekprojecten voor onder andere Oscar & The Wolf, School is Cool en het modemerk Prada. Momenteel schrijft Leonardo Van Dijl aan zijn eerste langspeelfilm. Als zijn langspeeldebuut even goed onthaald wordt als zijn kortfilms, dan staat er ongetwijfeld een volgende Ensornominatie op hem te wachten.

Coverfoto © De Ensors (Kristof Ghyselinck)
Perstekst © De Ensors