Nieuws

Hyun Lories tot Beste Scenarist gekroond door Sabam for Culture

Daarmee wint de Brusselse regisseur een geldprijs van €5000 voor zijn kortfilm 'Versailles'.
15.06.2021 Niels Putman

Eva Cools en Hyun Lories zijn maandagavond op het internationaal filmfestival Docville in Leuven in de prijzen gevallen. Beiden zijn bekroond met de Sabam for Culture prijs: Cools voor beste regisseur van 2020, Lories als beste scenarist. Naast de erkenning krijgen ze een geldprijs van 5.000 euro.

De jury loofde Cools voor haar tragikomische webserie 'Bathroom Stories'. De serie toont twee jonge vriendinnen die worstelen met thema's als seks, liefde en geld. "Eva etaleert hier nogmaals haar eigen stijl, die heel erg afwijkt van de mainstream. Ze denkt hard na over welk perspectief ze wil innemen en hoe ze haar verhaal wil vertellen", prees de jury. "Duidelijk is dat Eva intensief samenwerkt met haar vrouwelijke acteurs en hen op een slimme manier aanstuurt. Dit geeft haar project authenticiteit." Cools laat onder meer het regisseursduo Bilall Fallah en Adil El Arbi achter zich.

De prijs voor beste scenarist ging naar filmmaker en jeugdwerker Hyun Lories voor zijn VAF Wildcardwinnende kortfilm 'Versailles'. Daarmee studeerde hij vorig jaar met grote onderscheiding af aan het RITCS. De film vertelt het verhaal van twee zussen die samen voor het eerst naar zee willen. "In een kortfilm is elk detail belangrijk voor je karaktertekening en de manier waarop je de wereld schetst", zegt de jury. "Hyun doet dat voortreffelijk in dit scenario. 'Versailles' is authentiek neergeschreven, gefilmd en neergezet." Bekijk hier een video-interview met Lories.

De focus van deze prijzen ligt op de creatie van nieuwe audiovisuele werken in het voorbije jaar (2020). Verschillende genres en productietypes (langspeelfilm, serie, documentaire…) kwamen in aanmerking. Dat leverde een diverse genomineerdenlijst op. Een eervolle vermelding van de jury kwam er voor de jeugddocumentaire 'Fien, Jip & Fien' van Marie De Hert en Ellen Pollard.

Coverfoto © 'Versailles' (Hyun Lories, P.J. Claessens)
Perstekst © Belga