Nieuws

Gouden Beer voor VAF Wildcardwinnende 'My Uncle Tudor'

De autobiografische en intieme film van Olga Lucovnicova is haar afstudeerfilm binnen het Doc Nomads-programma.

Lees meer over

04.03.2021 Niels Putman

De korte documentaire 'My Uncle Tudor' van VAF Wildcardwinnares Olga Lucovnicova heeft zonet de Gouden Beer voor de Beste Kortfilm gewonnen op het Internationaal Filmfestival van Berlijn. Een andere Vlaamse selectie, 'Easter Eggs' van Nicolas Keppens, werd gekozen als officiële inzending voor de European Film Awards.

In 'My Uncle Tudor' reist filmmaakster Olga Lucovnicova na 20 jaar stilte terug naar het huis van haar overgrootouders in Moldavië, waar ze als kind een diepgeworteld trauma opliep. De korte documentaire was het afstudeerproject van Olga Lucovnicova in het Doc Nomads-masterprogramma van LUCA School of Arts. In december 2020 werd ze tijdens het Internationaal Kortfilmfestival Leuven bekroond met een van de twee VAF Wildcards voor Documentaire. Bekijk hier een interview met de filmmaker.

De jury voor de Gouden Beer voor Beste Kortfilm bestond uit de Egyptische kunstenaar en filmmaker Basim Magdy, de Oostenrijkse cinematografe Christine A. Maier en de Duitse acteur Sebastian Urzendowsky. De officiële prijsuitreiking zal live plaatsvinden met publiek tijdens het zomerluik van de Berlinale. Dankzij de bekroning in Berlijn komt 'My Uncle Tudor' ook in aanmerking voor de Oscar voor Beste Kortfilm in 2022.

Coverfoto © 'My Uncle Tudor' (Olga Lucovnivoca)
Perstekst © Vlaams Audiovisueel Fonds