Nieuws

Drie kortfilms uit Vlaanderen naar Berlinale

De kortfilms van Meltse Van Coillie, Nicolas Keppens en Olga Lucovnicova maken deel uit van het online industrieplatform in maart en het on-site festival in juni.

Lees meer over

09.02.2021 Niels Putman

Drie titels uit Vlaanderen zijn geselecteerd voor de Kortfilmcompetitie van het Internationaal Filmfestival van Berlijn. Het gaat om 'Zonder meer' van VAF Wildcardlaureaat Meltse van Coillie, 'Nanu Tudor' ('My Uncle Tudor') van VAF Wildcardwinnaar Olga Lucovnicova en 'Easter Eggs' van Nicolas Keppens. De korte films staan zowel op het programma van het online industrieplatform (1-5 maart) als van het on-site festival (9-20 juni).

De eerste Vlaamse titel in Berlijn dit jaar is 'Zonder meer' van Meltse Van Coillie. 'Zonder meer' werd gerealiseerd met de VAF Wildcard die Van Coillie in 2018 kreeg voor haar experimentele korte docufictiefilm 'elephantfish', haar afstudeerproject aan KASK. Het is een coming-of-age-verhaal over de vijfjarige Lucie die probeert te begrijpen waarom, nadat een jongetje vermist raakt, de zwemvijver van de camping plots verboden terrein is. De gebeurtenis luidt voor vele campinggangers het einde van een zorgeloze vakantie in. Voor Lucie betekent het de start van een contemplatieve zoektocht.

Naast de regie en het scenario nam Meltse Van Coillie ook de productie van 'Zonder meer' voor haar rekening, samen met Peter Brosens voor Bo Films. De hoofdrollen zijn voor Lucie Wyns, Eva Binon, Lone Genar, Jeroom Smeyers en Patrick Vervueren. Dalton Distribution verdeelt de film in België. 'Zonder meer' beleefde zijn wereldpremière tijdens de openingsavond van het Internationaal Kortfilmfestival Leuven in december 2020, waar de film een eervolle vermelding kreeg van de Jury voor de Vlaamse Competitie. In Berlijn volgt de internationale première.

 


'Easter Eggs'

 

De tweede Vlaamse titel in de Kortfilmcompetitie is 'Nanu Tudor' ('My Uncle Tudor') van Olga Lucovnicova, winnaar van de VAF Wildcard 2020 voor documentaire. In deze korte documentaire, een eindwerk uit het Doc Nomads-masterprogramma van LUCA School of Arts, reist de filmmaakster na 20 jaar stilte terug naar het huis van haar overgrootouders in Moldavië, waar ze als kind een diepgeworteld trauma opliep. Filmmaakster Olga Lucovnicova nam voor 'Nanu Tudor' zowel de regie als de productie, fotografie en montage op zich.

De derde en laatste Vlaamse titel in de Kortfilmcompetitie van de Berlinale is 'Easter Eggs', een korte animatiefilm van Nicolas Keppens. De film volgt twee vrienden, Jason (12) en Kevin (15), op een absurde zoektocht naar de exotische vogels van de eigenaar van het Chinese restaurant die zelf ook verdwenen is. Het scenario en de regie van 'Easter Eggs' zijn van Nicolas Keppens, die enkele jaren geleden samen met Matthias Phlips de succesfilm 'Wildebeest' maakte, een korte animatiefilm die tientallen internationale festivalselecties en een nominatie voor de European Film Awards in de wacht sleepte. In de stemmencast vinden we o.a. Victor Polster, de hoofdrolspeler in Lukas Dhonts 'Girl' (2018).

'Easter Eggs' is een productie van Brecht Van Elslande voor Animal Tank, in coproductie met het Nederlandse Ka-Ching Cartoons en het Franse Miyu Productions. De internationale sales worden vertegenwoordigd door het Franse Miyu Distribution. Net als 'Zonder meer' ging ook 'Easter Eggs' in wereldpremière op het afgelopen Internationaal Kortfilmfestival Leuven, waar hij de Publieksprijs kreeg in de Competitie voor Vlaamse animatiefilms.

Coverfoto © 'Zonder meer' (Meltse Van Coillie)
Perstekst © Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF)