Artikel

De scenaristengilde: wie, wat, waar?

Vlaamse scenaristen verzamelen zich in een gilde, maar wat doen ze daar precies?
16.04.2019 BREEDBEELD Redactie

De Scenaristengilde is de beroeps- en belangenvereniging voor alle scenarioschrijvers in Vlaanderen. Maar wat doet de gilde nu precies? Bestuurslid Rik D’hiet geeft een woordje uitleg.

Wat doet de Scenaristengilde precies? Wat kunnen zij voor jou als scenarist betekenen?
Rik D'Hiet: “De Scenaristengilde is er zowel voor fictieschrijvers als animatie en documentaire. Wij proberen op een heleboel vlakken ondersteunend te zijn voor scenaristen. Op vlak van informatie bijvoorbeeld, waar we zeer regelmatig avonden organiseren rond een bepaald thema. Er is een concept dat heet “from script to screen”, waar we een schrijver en een regisseur aan het woord laten over hoe het ontwikkelingsproces van een film is gebeurd. Met “De Scenarist in Beeld” plaatsen we telkens de scenarist van een nieuwe film of serie in de kijker. Daarnaast zijn er ook heel wat netwerkmomenten en is er ook lobbywerk, naar de politiek toe. Wij zijn ook het aanspreekpunt voor scenaristen met het VAF, met mediarte en met de brede sector, producenten, regisseurs, acteurs,… Dat is ons brede doel als gilde.”

“Om een concreet voorbeeld daarvan te geven: een scenarist kan pas iets verdienen wanneer er iets concreet op papier staat, bijvoorbeeld een treatment of zelfs al een uitgeschreven scenario. Een gevolg daarvan is dat je als scenarioschrijver soms te snel begint te schrijven en te snel iets tastbaars wilt hebben om aan te bieden, terwijl die conceptfase - het heel grondig uitdenken wat essentieel is aan personages, wat een invalshoek origineel maakt, wat de beste manier is om dat verhaal te vertellen – net de belangrijkste fase is. Als Scenaristengilde hebben wij dit probleem gesignaleerd bij het VAF en hebben samen gezocht naar een manier om die fase meer te valideren binnen het ontwikkelingsproces. Dat is één van de manieren hoe de Scenaristengilde concrete impact uitoefent.”

Kunnen beginnende scenaristen ook bij jullie aankloppen?
Rik D'Hiet: “Er is een soort kennismakingstarief voor mensen die nog maar net aan het vak beginnen en voor wie het volle tarief misschien een struikelblok zou zijn. Zij krijgen dezelfde voordelen als andere leden, kunnen alle evenementen bijwonen, krijgen kortingen en toegang tot de website, waar we een heleboel scenario’s ter beschikking stellen van onze leden.”

Kortfilm.be & BREEDBEELD slaan de handen in mekaar om in 10 dossiers de verschillende fases van het filmproces te doorlopen en uit te spitten, met artikels, interviews, tips en tricks. Klik verder naar Dossier: Scenario en Dossier: Productie.

Coverfoto © Scenaristengilde vzw