Nieuws

'Da Yie' van Anthony Nti op shortlist voor de Oscars

Nti neemt het onder meer op tegen Pedro Almodóvar's 'The Human Voice'.

Lees meer over

10.02.2021 Niels Putman

De korte film 'Da Yie' van Anthony Nti staat op de shortlist voor de Oscars en maakt zo kans op een nominatie voor de Oscar voor Beste Kortfilm. De Frans-Belgische co-productie 'Traces' staat op shortlist voor Beste Korte Animatiefilm. De nominaties worden bekendgemaakt op 15 maart. De uitreiking van de Oscars vindt plaats op 25 april.

Anthony Nti is een jonge Antwerpse filmmaker die in 2016 al veel lof en een hele resem festivalselecties binnenhaalde met zijn RITCS-bachelorfilm 'Boi'. Voor de opnames van zijn 'Da Yie' ging hij draaien op locatie in zijn geboorteland Ghana.

'Da Yie' gaat over een vreemdeling die de opdracht krijgt om in Ghana kinderen te ronselen voor een risicovolle baan. Hij vindt er Prince en Mathilda, twee levendige kinderen, en brengt die naar zijn bende. Al snel begint hij zijn beslissing in twijfel te trekken, uit bezorgdheid over hoe dit het leven van de kinderen drastisch zou kunnen beïnvloeden…

De korte film van Anthony Nti was een hit in het internationale festivalcircuit. Op het Internationaal Kortfilmfestival van Clermont-Ferrand kreeg 'Da Yie' in 2020 de Grand Prix van de Internationale Jury. Dit jaar maakte Anthony Nti in Clermont-Ferrand zelf deel uit van de jury. Bij ons werd de film vertoond in Gent en Leuven, goed voor respectievelijk de Publieksprijs en de Juryprijs. De Juryprijs in Leuven leverde hem een plek op de longlist van de Oscars op, net zoals zijn overwinningen in Clermont-Ferrand, Melbourne en Indy Shorts.

Anthony Nti schreef het scenario voor 'Da Yie' samen met Chingiz Karibekov. Ze produceerden de film ook samen, in coproductie met Caviar. Nti was ook als co-regisseur betrokken bij de productie van de Ketnet-reeks 'Hoodie'. Hij werkte ook mee aan fictiereeks 'De Shaq'. In december 2019 werd hij met zijn debuutfilmproject geselecteerd om deel te nemen aan Talent Village, een programma voor getalenteerde jonge filmmakers van het Filmfestival van Les Arcs.

Coverfoto © 'Da Yie' (Anthony Nti)
Perstekst © Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF)