Nieuws

'Da Yie'-regisseur Anthony Nti wint Ensor voor Belofte van het Jaar

'Da Yie' staat ook nog op de longlist voor de Oscars van 2021.

Lees meer over

20.01.2021 Niels Putman

De 28-jarige Anthony Nti heeft de Ensor voor Belofte van het Jaar gewonnen. De regisseur met Ghanese roots studeerde in 2019 af aan het RITCS met zijn kortfilm 'Da Yie'.

Afgelopen jaar mocht hij met deze afstudeerfilm heel wat binnen- en buitenlandse filmprijzen in ontvangst nemen. De kortfilm staat bovendien op de longlist van de Oscars.

In 2019 won Anthony de publieksprijs op Film Fest Gent en de prijs voor de beste Vlaamse kortfilm tijdens Kortfilmfestival Leuven. De eerste internationale bekroning voor 'Da Yie' verzilverde hij in februari 2020 met de Grand Prix op het prestigieuze filmfestival van Clermont Ferrand. Vanaf dan is het succes parcours voor de jonge regisseur haast niet meer te stoppen.

Naast een nominatie voor de BAFTA Student Awards, werd hij ook genomineerd voor een Studenten Oscar. Er zijn maar drie Belgen die hem dat voor deden, waaronder regisseur Wouter Bouvijn, bekend van de televisieserie 'De Twaalf'. Tussendoor regisseert Anthony ook muziekvideo’s (onder meer van TheColorGrey) en reclamespots (onder meer Walibi en De ideale wereld). Momenteel schrijft Nti aan zijn eerste langspeelfilm in coproductie met Caviar. Hij werkte ook mee aan de miniserie 'De Shaq' die volgende week op Eén te zien is.

Duidelijk dus, van deze jonge man hebben we het laatste nog niet gezien. Van 18 tot en met 22 januari kan u via VRT NU dagelijks vanaf 18u kijken naar een aflevering van Cinema Canvas. Michaël Pas ontvangt op woensdag 20 januari Patrice Toye, Dominique Van Malderen en Anke Blondé. Op zaterdag 23 januari is het Gala van de Ensors te volgen op Canvas om 22u10.

Coverfoto © Anthony Nti
Perstekst © De Ensors