Nieuws

Belgische kortfilms geselecteerd voor het oudste kortfilmfestival ter wereld!

Uit ruim 7500 inzendingen werden zeven Belgische (co-)producties geselecteerd.

Tags

15.03.2019 Niels Putman

Het oudste kortfilmfestival van de wereld selecteerde vier Belgische kortfilms en drie Belgische coproducties die in verschillende competities meedingen naar prijzen. Het festival ontving maar liefst 7616 inzendingen, uit 127 verschillende landen.

Eén daarvan is het alom bejubelde prijzenbeest van Kato De Boeck. ‘Provence’ (22’) won eind vorig jaar op het Kortfilmfestival Leuven al tal van prijzen en bewandelt ondertussen een indrukwekkend festivalcircuit in binnen- & buitenland. De RITCS-afstudeerfilm dingt er mee binnen de Internationale Competitie, net zoals ‘Perfect Cut’ (8’) van het Israëlisch-Brusselse regisseursdo Sirah Brutmann en Eitan Efrat dat eerder al in wereldpremière ging op het Internationaal Film Festival Rotterdam.

 


'ZOMBIES' (Baloji)

 

De internationale competitie telt 52 kortfilms. Hoofd van het selectiecomité Hilke Doering benadrukt hoe kortfilms grenzen blijven verleggen. “Regisseurs kiezen voor een erg individuele aanpak om hun verhaal te vertellen, en worden vaak door theater, dans, muziek of kunst beïnvloed.”

Ook ‘Aléas’ (30’) van de Belgische regisseuse Maud Girault werd voor de die competitie geselecteerd, en ook de nieuwe videoclip van Baloji maakt kans op prijzen. ‘ZOMBIES’ (15’) is een tocht tussen hoop en dystopie in een gehallucineerd Kinshasa. Baljoi is een Belgische poëet, componist, acteur en video artiest met Congolese roots. Zijn muziek mixt traditionele Afrikaanse muziek met Afro-Amerikaanse soul, funk & jazz en elektronische Belgische deep house. Hij speelt één van de hoofdrollen in 'Binti', het langspeeldebuut van Frederike Migom.

 


'Bloeistraat 11' (Nienke Deutz)

 

 

 

 

 

Récit de soi’ (5’) van Géraldine Charpentier wordt vertoond binnen de Children’s and Youth Film competitie, net zoals het internationaal geprezen ‘Bloeistraat 11’ (10’) van Nienke Deutz en de Belgisch-Frans-Zwitserse co-productie ‘Le dernier jour d’automne’ (7') van Marjolaine Perreten.

Het 65e International Short Film Festival Oberhausen vindt plaats van 1 tot en met 6 mei. Het festival vertoont meer dan 500 kortfilms in 122 verschillende programma’s.

Coverfoto © 'Perfect Cut' (Sirah Brutmann, Eitan Efrat)