Nieuws

Baloji krijgt focusprogramma tijdens 67e Oberhausen

Het oudste kortfilmfestival ter wereld zal zijn kortfilms voor het eerst als één showcase vertonen.
15.04.2021 Niels Putman

Tijdens de 67e editie van Internationale Kurzfilmtage Oberhausen, het oudste kortfilmfestival ter wereld, worden vier artiesten uitgelicht binnen de sectie Profiles. Eén daarvan is de Congolese Belg Baloji, die er in 2019 de Principal Prize won met 'ZOMBIES'.

Het luik Profiles huldigt elk jaar uitzonderlijke filmmakers die het medium kortfilm in al haar facetten onderzoeken. Naast Baloji krijgen ook de Amerikaanse Melika Bass, de Tsjechische Marie Lukácová en de Finse Sally Tykkä een retrospectief programma gewijd aan hun werk. In totaal dus vier filmmakers die de grens tussen muziek en film, en tussen installatie en kortfilm opzoeken.

Het festival noemt Baloji "één van de ontdekkingen van 2019". Hoewel zijn muzikale carrière gekender is, heeft de Belgische-Congolese muzikant-filmmaker ondertussen ook een indrukwekkend lijstje kortfilms op zijn palmares. Voor het eerst zal zijn audiovisuele werk — waaronder 'Zombies', 'Kaniama Show' en 'Never Look At The Sun' — gepresenteerd worden als één showcase. "Ergens tussen kortfilm en videoclip variëren zijn films van een parodie op entertainmenttelevisie onder de Afrikaanse dictatuur tot een liefdesverklaring voor schoonheid", aldus de Oberhausen-curatoren.

Internationale Kurzfilmtage Oberhausen vindt dit jaar online plaats van 1 tot en met 10 mei. Het festival maakt ook deel uit van This Is Short. Elk Profiles-programma wordt ingeleid door een filmmaker of curator.

Coverfoto © 'Kaniama Show' (Baloji)