Saute ma ville

© Saute ma ville (Chantal Akerman, 1968)

Saute ma ville

Een jonge vrouw, gespeeld door de regisseur zelf, start in de keuken van haar Brusselse appartement een huishoudelijke routine die gaandeweg steeds verder ontaardt. Het alledaagse parodiërend dweilt ze de vloer, poetst haar schoenen, plakt de spleten van de deur met plakband dicht en geeft een explosieve wending aan haar huiselijk leven.

De in 2015 overleden Belgische Chantal Akerman verwierf sindsdien wereldwijd naam en faam. In haar eerste kortfilm, Saute ma ville (1968), staat niets stil. Haar personage is abrupt, energiek en explosief. Manisch en onstuimig gaat de jonge vrouw aan de slag met de was en de plas. Maar er wringt wat. Als een visionaire prelude kondigt de kortfilm het oeuvre en het leven van de filmmaakster aan. Lees hier verder.

Saute ma ville gaat het al even anarchistisch-feministische Daisies van Vera Chytilova vooraf.

Read moreLees meer
27.05.2021

Over de kortfilms La Chambre en Saute ma ville van Chantal Akerman

In haar vroege kortfilms tekende Chantal Akerman, moedwillig maar ook onbewust, de contouren van haar eigen toekomst uit. Alle fundamenten van haar oeuvre, vormelijk en inhoudelijk, werden er gezet.

23.06.2023

Een documentaire over schoonheidsspecialiste DiAna DiAna die haar schoonheidssalon in South Carolina heeft omgevormd tot een infocentrum over AIDS en veilige seks.

08.06.2023

Twee Brusselse tienermeisjes vluchten naar Parijs en proberen er te overleven.