Over ons

Wat is kortfilm.be?

Kortfilm.be is het eerste en enige online magazine in Vlaanderen gespecialiseerd in kortfilm. Als een zustersite van kutsite.com brengt het recensies van kortfilms, festivalverslagen, dvd-besprekingen en interviews. Daarnaast is er een uitgebreid deel voor de (toekomstige) professional met ondermeer een festivalwijzer, adreslijsten en subsidiehulp.

Wie is kortfilm.be?

Kortfilm.be bestaat uit een groep enthousiaste vrijwilligers die hun liefde voor de (kort)film gemeen hebben. Ontstaan in de schoot van kutsite.com heeft kortfilm.be inmiddels een eigen en onafhankelijke redactie. Omdat we van vrijwilligers afhangen zijn we bijna voortdurend op zoek naar nieuwe redacteurs, webmasters, grafisch designers, enzovoorts. Denk je aan kortfilm.be bij te kunnen dragen, klik dan hier voor een sollicitatie.

Waarom kortfilm.be

Ondanks de gestaag toenemende publieksinteresse blijft de kortfilm een kunstvorm die relatief weinig aandacht krijgt. Terwijl gevestigde waarden zoals het Kortfilmfestival Leuven, Het Grote Ongeduld of COURTisane een steeds groter publiek aanspreken, verschijnt nauwelijks iets over kortfilm in de media. En dat is jammer. Want niet alleen  enthousiastelingen hebben baat bij up-to-date informatie , ook de professional (in spé) heeft nood aan een overzicht van wat er leeft in het veld. Dat tekort maakt het nieuwkomers moelijker om de eerste stap te zetten. En toen kwam kortfilm.be.

  • Kortfilm.be gelooft dat betere berichtgeving en kritiek zullen leiden tot meer publieksaandacht. Kortfilmfans zullen beter kunnen inschatten welk festival, welke film, welke dvd-release niet te missen is en zullen festivals, films of dvd’s hopelijk sneller bezoeken, bekijken of kopen.
  • Kortfilm.be gelooft dat gedegen filmkritiek op termijn kan leiden tot betere kortfilms. Niet dat er films gemaakt moeten worden in functie van een positieve kritiek, wel in tegendeel. Maar een kritische tegenstem, dan wel een welgemeende klop op de schouder door een buitenstaander lijken ons geen slechte eerste stap naar meer zelfreflectie.
  • Kortfilm.be gelooft tot slot dat een grotere liefde voor de kortfilm ook onvermijdelijk zal leiden tot een grotere liefde voor de film tout court. Kortfilms vormen een melting pot van vernieuwende, creatieve ideeën die je vaak pas later in hun langspeelbroertjes en –zusjes terugvindt.  De goesting, aangewakkerd door de betere kortfilm, zal leiden tot goesting voor de betere film.

 

Wat op kortfilm.be?

Kortfilm.be zal in de eerste plaats recensies, festivalverslagen en interviews brengen. Er bestaat echter niet zoiets als “de kortfilm”. Er zijn zeer veel verschillende genres en de grijze gebieden zijn talrijk. Is een reclamespot of een videoclip een kortfilm? En wat met een tv-film van 50 minuten?
Kortfilm.be zal voornamelijk recensies met quotering schrijven over fictie, animatie en documentaire. Installaties, performances, commercials en tv-werk zullen in de regel (voorlopig) niet worden gerecenseerd. En hoewel we kortfilms bespreken van alle landen uit alle tijden ligt de nadruk op recent Vlaams dan wel Belgisch werk.

 

project in wording

Kortfilm.be krijgt inmiddels subsidies van de Vlaamse Gemeenschap. Yes! Toch werkt de meerderheid van de ploeg nog steeds op vrijwilligersbasis en zijn er massa's zaken die beter en anders kunnen. We blijven eraan werken!

 

Sterren!

Net zoals bij kutsite.com betekenen sterren iets bij kortfilm.be. Een restaurant met één Michelinster steekt uit boven zijn collega’s. Net zoals de meeste restaurants zullen de meeste kortfilms geen ster verdienen. Een kortfilm met een ster is wat ons betreft dus steeds het bekijken waard.
In tegenstelling tot bij kutsite.com zal u merken dat er relatief minder kortfilms met lage quotering op de site staan. Dit betekent niet dat we de kortfilm zouden voortrekken. In tegenstelling tot bij de langspeelfilm zie je een kortfilm meestal enkel op festivals. Festivals die allen, vanwege het grote aanbod, een selectie maken. De echt slechte kortfilms worden meestal gewoon niet geselecteerd. Super slechte kortfilms bestaan dus (helaas) wel, u krijgt ze alleen (gelukkig) niet zo snel te zien.

Wat betekent een ster op kortfilm.be?

****    Wereldklasse.
***      Een uitzonderlijk goede film.
**        Een erg goede film.
*          Een aardige film die het bekijken waard is.
0          Al de rest.

 

U wil uw film, festival, dvd, ... besproken zien.

U mag ons steeds uitnodigen op premières, festivals, dvd-voorstellingen: stuur een mailtje of briefje naar onderstaand adres. Screening dvds of -videos zijn welkom. Kortfilm.be blijft uiteraard volledig onafhankelijk en de kans dat u film met de grond wordt afgebroken blijft uiteraard reëel!