We'll Become Oil
rating

Duur: 08 min. | 2011 | Land: Frankrijk | Regie: Mihai Grecu | Scenarist: Mihai Grecu | Productiehuis: Bathysphere productions

Een uit de radio ritselende pilotenstem voert ons over een bergachtig ruw en zanderig landschap, tot we uiteindelijk halte houden bij een tot aan de horizon uitstrekkende, immense zandvlakte. Negen militaire helikopters verschijnen als levend geworden metalen roofdieren in beeld en blijven in het midden van het beeld cirkelen, precies op de horizonlijn tussen aarde en hemel.

 

Hun choreografie is er een van zelfdestructie. Door frontaal tegen elkaar in te scheren, gaan zowel zij als ons panoramisch zicht op in rook. In zijn vorige kortfilm Centipede Sun liet regisseur Mihai Grecu zich reeds inspireren door landschappen die volkomen van mensen onttrokken zijn. Overigens is hij niet de enige, denk maar aan Gus van Sants Gerry, Villeneuve’s Incendies en tal van verschillende religieuze films die zich ook situeren in verlaten woestijnen. Grecu focust steeds op grondstoffen zoals aarde, lucht, vuur en water. In het experimentele, beeldelijk erg krachtige We'll Become Oil is dat petroleum, het zwarte goud, de motor van oorlogen en destructie.

Petroleum, het zwarte goud, de motor van oorlogen en destructie

Grecu schept een metawereld, ver van de mensenwereld verwijderd, waarbij de horizon zich telkens opnieuw verschuift en een centrale lijn vormt die vuur vat. De kracht van zijn film ligt niet enkel in de eenvoud van beeld maar nog meer in de concrete daadkracht van olie. Zien we aan het begin van de film zowel de woestijn als het esthetisch landschappenarchief  vanuit een helicopter, al snel verandert die woestijn in een broeiplek van existentiële vragen. Tot niet enkel de horizon, maar ook het hele scherm door rook wordt gevuld. We'll Become Oil overtuigt, door te tonen dat er rust en schoonheid kan schuilen in het destructieve.
Door te tonen dat de even interessante als fatalistische natuurdocumentaires die momenteel hun opgang maken niet het enige antwoord bieden op de zich aankondigende apocalyps door klimaatveranderingen.

Annabel Debaenst