Varuo
rating

Duur: 06 min. | Land: IJsland | Regie: Inga Birgisdóttir | Scenarist: Inga Birgisdóttir

Naar het gelijknamige nummer, maakt deze IJslandse cineaste een bijzonder simpele, doch erg interessante film. Het geheel doet aan als een soort impressionistisch schilderij dat met het nodige geduld zijn ware aard volledig prijsgeeft. Op het ritme van de muziek worden personages aan het landschap toegevoegd.

Inga slaagt erin om een soort van eigenaardige spanning op te bouwen door steeds nieuwe, onbekende silhouetten aan het alles te ontsluieren. Hoewel je als kijker stapsgewijs steeds meer informatie krijgt, blijft het mysterie uitdijen. Net zoals de muziek van Sigur Rós dus beaamt, blijft ook dit filmpje voor interpretatie vatbaar. Bij ons voelt het aan als een soort van wake-up call, waarbij communicatie en vervreemding centrale begrippen vormen.

Communicatie centraal in vervreemdende schilderijenspielerei.

Inga zelf, die trouwens al eerder album covers voor de groep ontwierp, is vooral vertrokken vanuit de betekenis van ‘Varúð’, dat eigenlijk ‘waarschuwing’ betekent. De lichteffecten die de gehulde personages gebruiken, zijn een soort van middel om ons op onze ‘hoede’ te houden. Waarschuwingskreten, bijna. Een erg simpel, doch zeer doeltreffende interpretatie.
 

Niels Putman