Teat beat of sex (1-3)
rating

Duur: 04 min. | 2008 | Land: VS | Regie: Sigme Baumane | Cast: Sigme Baumane | Scenarist: Sigme Baumane | Producent: Pierre Poire

De serie Big Mouth op Netflix verwoordde met de titel van zijn vijfde aflevering volgens ons het thema van deze kortfilmreeks perfect: “girls are horny too”. In de Netflix-reeks zien we onervaren jongadolescente jongetjes hun hoofd ontploffen bij de gedachte aan geslachtsgemeenschap alleen al -  zelden zagen we een dergelijk hilarisch stukje animatie vanuit een vrouwelijk perspectief. Raar maar waar: nog steeds wordt vaak vergeten dat vrouwen óók seksuele wezens zijn.

Gelukkig heb je van die fillmmakers zoals de Letse Signe Baumane. Zij doet je er op een al even geestige manier aan herinneren dat niet enkel de broek wel eens jeukt, maar de rok evenzeer.

> KIJK ONLINE
 

Teat beat of sex (1-3) rijgt een reeks anekdotes aan elkaar, geregisseerd, geanimeerd en verteld door Baumane zelf. Haar Letse accent geeft de seksverhalen een schattig, bijna naïeve toon; alsof ze een verhaaltje voor het slapengaan voorleest. Zoete dromen zullen het waarschijnlijk niet worden, natte dromen kunnen dan weer wel.

Het drieluik begint met haar angst voor te grote penissen. Die komen, letterlijk, in allerlei maten en vormen komen waardoor Baumane meteen de kracht van animatie aan die van de verbeelding kan koppelen. Ze creëert een anekdote-eiland waar niet alleen de penissen, tepels en vagina’s in hun ‘ware vorm’ rond dartelen, maar ook metaforen voor die plezierorganen vind je er terug. Zo zie je de vagina als theekopje, de penis als aktetas en een zwemvijver (met twee kikkers) om aan te duiden wat er gebeurt als een vrouw opgewonden geraakt.

Baumane’s Teat beat of sex is heel recht door zee; zo eerlijk, dat het grappig wordt. Wat het bovenal goed doet werken, is dat de regisseuse niets vertelt waar de gemiddelde vrouw zich niet in kan verplaatsen. Geen Nymphomaniac, maar ook geen Dokter Bea Show.

Letse seks-les.

Aan het begin van ieder fragment krijg je te lezen dat het ‘expliciet educatief' is. Uiteraard: wie gaat je anders leren dat masturberen kan voorkomen dat je met de foute man trouwt? Of dat het gevaarlijk is om geen ondergoed te dragen als je met je partner op een feestje bent, omdat je zo nat kunt worden dat je de zetel van de gastvrouw ruïneert?

Teat beat of sex mag dan wel klinken als een ludieke aaneenschakeling van een paar van de pot gerukte sketches, maar het is vooral heel fijn om geestige seksuele verhaaltjes vanuit een volledig vrouwelijk oogpunt voorgeschoteld te krijgen. Voor ons mocht het gerust nog wat gedurfder; we kregen het gevoel dat er hier en daar nog wel meer in zat. Misschien maakt het accent het geheel iets komischer dan het eigenlijk is?

Gelukkig tekende Baumane lustig verder, met Teat beat of sex episodes 4-15. Want "girls stay horny too".

 

Ellen Van Hoegaerden