Six Figures Getting Sick
rating

Duur: 04 min. | Land: VS | Regie: David Lynch | Scenarist: David Lynch

David Lynch begon zijn carrière als beeldend kunstenaar en zijn eerste kortfilm valt op in de zin dat het eigenlijk een gefilmd kunstwerk is. Dit kunstwerk, dat hij als student maakte, bestaat uit een scherm waarop hij drie hoofden beeldhouwde. Vervolgens projecteerde hij een film in een continue loop op dit scherm terwijl een luide sirene klinkt. Op deze manier wou hij een bewegend schilderij maken.

Het bijzondere aan Six Figures Getting Sick is het meta-filmische gegeven dat Lynch op deze manier verwerkt in zijn kortfilm. De opgenomen beelden zijn immers het resultaat van een geprojecteerde film.  Een betekenis aan deze film geven lijkt moeilijk, omdat het bestaat uit zes loops waarin we een groteske afbeelding krijgen van vervormde hoofden die overgeven. Lynch blijft zeer abstract en lijkt vooral in te zetten op sfeer en het oproepen van gevoelens.

De opgenomen beelden zijn immers het resultaat van een geprojecteerde film

Als kortfilm is Six Figures Getting Sick dus vooral een curiositeit en interessant voor de fans van Lynch om te ontdekken waar hij zijn filmcarrière mee begon. De eerste hints naar het groteske en duistere karakter en de industriële sfeer van Eraserhead zijn hier immers al aanwezig.

Jeroen Van Rossem