Dé referentie voor kortfilm

Juliette

Een frisse zeebries, de ruisende zee, een wapperend trouwkleed en een dromerige blik. De toon van de kortfilm Juliette is meteen gezet. Nathalie Teirlinck weet met weinig woorden en een sterk gevoel voor vakmanschap een poëtisch en nostalgisch verhaal te brengen.

Juliette, een jonge, juist getrouwde vrouw, laat zich door de kolkende golven naar het verleden drijven en beleeft de tragische verdrinkingsdood van haar jeugdliefde opnieuw. Haar herinneringen nemen stilaan de bovenhand op haar prille huwelijksgeluk en maken van haar een emotioneel verwarde vrouw.

Het is trouwens niet de eerste keer dat Nathalie deze thematiek onderzoekt. In Anemoon, waarmee ze in 2006 ook de eerste prijs in de Ace-competitie heeft gewonnen, vecht Pauline met fracties van een herinnering die door haar hoofd blijven sluimeren en die invloed hebben op haar perceptie van heden, verleden en alles wat zich daartussen bevindt. In Horen Zien Zwijgen weet een jonge vrouw de chaos in haar hoofd niet te bedwingen en blijven ook hier allerlei herinneringen bovendrijven.

In Juliette heeft deze jonge regisseuse niet meer nodig dan enkele stilistisch zeer sterke beelden, die hun betekenis krijgen aan de hand van de bijhorende geluiden en de gevoelige soundtrack, om de onderliggende psychologische gevoelswereld van het hoofdpersonage bloot te leggen.

De vormgeving opgebouwd uit dromerige close-ups, felle kleuraccenten, verstilde momenten en beeldvullende afsnijdingen die doen denken aan de impressionistische schilder Edgard Degas, vertrekken dan ook steeds vanuit de emotionele bewogenheid/verscheurdheid van Juliette en sturen de toeschouwer in het leggen van associaties en het vormen van een verhaal. Op geen enkel moment voelt de vormelijkheid aan als esthetische maskerade of als overbodige beeldvulling.

Nathalie Teirlinck heeft met dit intimistisch portret over gevoel, verlies en verlangen, dat zelfs met momenten in dezelfde sfeer van grote films zoals Sous le Sable baadt, een zeer geslaagd laatstejaarsproject afgeleverd en het is dan ook niet compleet onverwacht dat Juliette tot Beste Vlaamse Studentenkortfilm verkozen werd.Carmen van Cauwenbergh

filminfo

Live action

regie
Nathalie Teirlinck

cast
Julien Collard
Marie Ghys
Marie Lecomte

scenario
Nathalie Teirlinck

productie
Nathalie Teirlinck

productiehuis
KASK

duur
19:00

productieland(en)
België


Festivals

Het Grote Ongeduld 2007
11ème Festival du Court-Métrage de Bruxelles
Filmfestival Gent
IKL 2007
Brussels Short Film Festival