Le Ballon Rouge
rating

Duur: 35 min. | 1956 | Land: Frankrijk | Regie: Albert Lamorisse | Scenarist: Albert Lamorisse | Productiehuis: Films Montsouris

‘A boy and his balloon’. Deze feeërieke kortfilmklassieker van de Franse regisseur Albert Lamorisse laat terecht niemand onberoerd. Goed voor een Gouden Palm in 1956 én een Oscar voor Beste Originele Scenario (de enige kortfilm die dat ooit te beurt viel!).

Lamorisse castte zijn eigen zoontje in de glansrol van nieuwsgierige Parijse schooljongen, maar de échte ster is uiteraard de rode ballon uit de titel. Wanneer de twee elkaar ontmoeten, ontstaat er een gek soort vriendschap, met een sprookjesachtig en ontroerend avontuur tot gevolg.

> KIJK VOLLEDIGE FILM

De koppige rode ballon blijkt namelijk al snel een eigen willetje te hebben, maar blijft tegelijk ook zo trouw als een hond. De curiositeit van het jonge manneke in combinatie met de wispelturige acties van de ballon zorgen voor een film vol verrassingen. Lamorisse tekent voor een poëtische ode aan het ‘kind zijn’; en een pleidooi voor grote dromers.

Toegegeven: de kortfilm is met z’n 35 minuten speeltijd nogal aan de lange kant. Tegenwoordig staat er een limiet op de duurtijd van de kortfilms in de Officiële Competitie in Cannes (vijftien minuten); soms is dat maar beter ook. Maar in Le Ballon Rouge is geen minuut te veel. Gedraaid in het blauwgrijze Parijse Belleville van de jaren vijftig (net voor grote delen ervan verdwenen in de jaren zestig) is de film bovenal ook een lofzang op de Franse hoofdstad. De straten en de mensen zien er al even schoon uit als in Agnès Varda’s Cléo de 5 à 7 of François Truffaut’s Les 400 Coups.

'A boy and his balloon.'

Le Ballon Rouge eindigt met een wonderschone apotheose, door menig filmmakers bovendien op hun eigen manier gelauwerd en geëerd (Don Hertzfeldt’s Billy’s Balloon, Hou Hsiao-hsien’s Flight of the Red Balloon). Wanneer het onvermijdelijke gebeurt, zet de regisseur één boodschap voorop: blijven dromen.

 

Niels Putman