Kassa 9
rating

Duur: 08 min. | Land: België | Regie: Anna Heuninck | Scenarist: Anna Heuninck | Productiehuis: KASK, Anna Heuninck | Filmschool: KASK

Animatrice Anna Heuninck heeft iets met cijfers. In haar eerste Bachelor aan KASK maakte ze Tafel 13, over een man wiens afspraakje hem onder tafel babbelt. In het tweede jaar volgde Klokslag 12 over een winkel waarin koekoeksklokken tot leven komen. En nu is er Kassa 9, waarin we kennismaken met caissière Olga.

 

Hoeveel mensen maken echt contact met de persoon aan de kassa van de supermarkt? En omgekeerd? Ook Olga is overgeschakeld op automatische piloot. Gehuld in een vuile rode trui en een blauwe bodywarmer kijkt ze afwezig de wereld in, haar zware boezem rust op de lopende band die haar werkritme bepaalt. Ze zwijgt, haalt af en toe haar neus op en print lusteloos kastickets af. Melk, eieren en bio-producten schuiven voorbij. Alleen Olga’s diamanten oorbellen sprankelen, voor de rest is het een dof plaatje, dat doet denken aan het werk van beeldhouwer Duane Hanson. Maar plots zien we wie Olga echt is.

De kassierster – die op ware grootte werd gemodelleerd in klei (!) – komt tot leven. Ze wordt een vrouw met herinneringen, met familie en geliefden, met een verborgen bestaan. Haar ruwe, slappe gezicht licht op. De rimpels blijven, maar ze vertellen plots een ander verhaal. Heuninck slaagt er in om met een minimalistische setting – we zien of horen amper andere personages – en zonder woorden een personage subtiel tot leven te wekken. Ze laat veel over aan de verbeelding van de kijker, die de details zelf kan invullen.

We zitten allemaal vast aan bepaalde repetitieve, banale taakjes, Soms moeten we even uit die routine.

Olga is meer dan wat ze lijkt, haar bezigheden niet zo waardeloos als je op het eerste zicht zou denken. We zitten allemaal vast aan bepaalde repetitieve, banale taakjes – en soms moeten we even uit die routine vallen om ze opnieuw te waarderen. Perceptie is alles. Fijnzinnig, volwassen portret mét humor, dat nieuwsgierig maakt naar meer.

Sofie Rycken